Duurzaam wonen

Is jouw woning al duurzaam?
Verduurzamen van je woning. Belangrijk vanwege het klimaat en de energietransitie en gunstig voor je portemonnee. Steeds meer huishoudens besparen op de energiekosten door de woning te voorzien van zonnepanelen, dak-, vloer- en muurisolatie, HR++ glas en/of een warmtepomp. Mede omdat de overheid en veel geldverstrekkers verduurzaming van de woning stimuleren.

Hoe werkt dit allemaal? Wanneer kom je voor welke subsidie in aanmerking? Wat kunnen geldverstrekkers hierin mogelijk betekenen? Kan je hiervoor een krediet afsluiten? En wat betekent dit fiscaal? Je leest het hieronder. Wil je graag hulp? Een gecertificeerd financieel planner denkt graag met je mee bij het maken van passende keuzes.

Welke speciale regelingen zijn er?
Er zijn verschillende subsidies en maatregelen beschikbaar om de energiebesparende middelen voordeliger aan te schaffen en/of te installeren. Onderstaand de belangrijkste voordelen op een rij:

  • SEEH (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis). Ben je eigenaar én bewoner van de woning en ga je de woning isoleren, dan heb je in ieder geval tot 1-1-2021 mogelijk recht op SEEH. Hierbij moet je wel voldoen aan de eisen rondom de isolatiewaarde en de oppervlakte. Betreft het een nul-op-de-meter woning? Dan ontvang je mogelijk een bonusbedrag. Aanvullende eisen en meer informatie over het aanvragen van deze subsidie vind je hier. (linken SEEH webpagina RVO)
  • ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp. Hier is een aantal voorwaarden aan verbonden. Onder andere dat de subsidieaanvraag ná aanschaf van het apparaat wordt ingediend tot maximaal 6 maanden na aanschaf. Daarnaast dient het een apparaat te zijn dat voldoet aan alle eisen. Deze eisen en aanvullende informatie zijn hier te lezen. (linken ISDE webpagina RVO)
  • BTW zonnepanelen. Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de BTW op de aankoop en installatie terugvragen van de Belastingdienst (linken zonnepanelen-pagina belastingdienst). Let erop dat je dit binnen 6 maanden doet na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.
  • Aanvullende maatregelen. Elke provincie, regio of gemeente bepaalt welke energiebesparende middelen zij subsidieert tegen welke voorwaarden. Met de energiesubsidiewijzer (linken) kan je jouw woonplaats invullen en zo checken of er aanvullende subsidies beschikbaar zijn. Let wel op dat het doorgaans niet mogelijk is om de subsidies van de gemeente en de overheid inzake dezelfde maatregel te stapelen.

Wat kunnen hypotheek- en kredietverstrekkers voor je betekenen?
Vanuit diverse geldverstrekkers zijn er mogelijkheden om voordelig geld te lenen om een woning te verduurzamen. De voordelen, denk bijvoorbeeld aan het rentepercentage, verschillen per aanbieder.

Bij het afsluiten van een hypotheek is vaak het mogelijk om tot 106% van de woningwaarde (gemaximeerd tot € 9000) te lenen voor onder andere zonnepanelen, HR++ glas, een warmtepomp of isolatie. Als je een energieneutrale woning aanschaft (de nul-op-de-meter woning), dan mag je zelfs tot € 25.000 aanvullend lenen. Deze bedragen komen bovenop de het bedrag dat je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen.

Wil je meer weten?
Een gecertificeerd financieel planner kan je alles vertellen over de maatregelen op het gebied van woningverduurzaming. Hij of zij helpt je graag met het zoeken van de juiste besparingsmogelijkheden in jouw situatie en hoe dit past in jouw financiële plaatje voor de toekomst.