Sparen of beleggen?

Welke overwegingen spelen mee in de keuze tussen sparen of beleggen?
De rente op spaarrekeningen is laag – en naar verwachting blijft dat nog wel even zo. Tegelijk is de aandelenmarkt weer redelijk stabiel. Beleggers halen weer interessante rendementen. De keuze tussen sparen of beleggen is daardoor bij veel mensen weer actueel.

 

Wat is uw doel?
Die afweging tussen sparen of beleggen begint bij uw doel. Wat wilt u doen met het geld dat u opzij zet? Wilt u een reserve hebben om financiële tegenvallers mee op te vangen? Dan moet u snel bij uw geld kunnen. Sparen is dan vaak de beste optie.

Ligt uw doel wat verder weg? Dan levert beleggen vaak meer op dan sparen. Tegelijk is de ene belegging de andere niet. Het ene beleggingsfonds of aandeel kan harder stijgen of dalen dan het andere. Zo is het ook moeilijk te voorspellen op welke termijn een belegging iets gaat opleveren.

 

Welke risico’s wilt u nemen?
Dat brengt ons vanzelf bij de volgende overweging: hoeveel risico bent u bereid te nemen? Als u geen enkel risico wilt nemen, is sparen de veiligste keuze. Bij een beetje risico zijn stabiele beleggingsproducten interessant, zoals staatsobligaties van betrouwbare landen.
Voor een hoger rendement komt u automatisch uit bij risicovollere beleggingen. De kans bestaat dan wel dat u (een deel van) uw investering kwijtraakt. De stelregel blijft: hoe hoger uw (kans op) meer rendement, des te groter het risico dat u loopt.

 

En wat vindt de fiscus ervan?
Ook de fiscus speelt een rol in uw keuze tussen sparen of beleggen. Hoe hoog is uw belastbare vermogen? De fiscus heft namelijk een vermogensrendementsheffing van effectief circa 0,9% tot 1,7% over het bedrag boven de belastingvrije drempel in box 3. Met de lage spaarrentes van nu kan dat betekenen zijn dat uw vermogen krimpt in plaats van groeit.

Het drempelbedrag is circa € 25.000 per belastingplichtige. Als u toch rendement wilt behalen en het geld langere tijd niet nodig hebt, is beleggen met uw vrije vermogen boven dit bedrag doorgaans de beste keuze.

 

De juiste keuzes
Kiezen tussen sparen of beleggen hangt van veel zaken af: uw risicobereidheid, de hoogte van uw vrije vermogen, uw spaardoelen. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.