Zzp-pensioen

Hoe regelt u het beste uw zelfstandigenpensioen?
Niet alle zelfstandigen weten ‘t, maar sinds een paar kunnen ook zzp’ers deelnemen aan een collectieve pensioenregeling. Is dat iets voor u of is een lijfrente of banksparen toch interessanter? En hoe zit het met de fiscale oudedagsreserve?

 

Wat is het collectieve zzp-pensioen?
Het collectieve zzp-pensioen is een initiatief van Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw. Ze werken daarvoor samen met APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland. De regeling is vrijwillig, dus u bepaalt zelf of u deelneemt. Ook het bedrag dat u inlegt, bepaalt u zelf. De regeling staat open voor ondernemers met een eenmanszaak of ondernemers die samen met andere ondernemers in een vennootschap onder firma (VOF) zitten.

 

Of toch zelf fiscaal voordelig sparen?
Als zelfstandige kunt u ook zelf sparen voor uw pensioen. Dat kan fiscaal voordelig door via de oudedagsreserve (OR) geld te reserveren voor later. Ooit mocht u maximaal 12% van uw winst aftrekken voor deze oudedagsreserve, maar door het verhogen van de AOW-leeftijd gaat dit percentage sinds 2014 elk jaar een stapje omlaag. In 2018 mag u uw OR laten groeien voor 9,44% van de winst, met een maximum van € 8.775. Als u daarnaast pensioenpremie hebt betaald, moet u die wel eerst van de winst aftrekken.

Wat u nu opzijzet in de oudedagsreserve, is belastingvrij. Maar u hoeft het bedrag niet daadwerkelijk aan een pensioen te besteden. Daar schuilt wel een risico in. Stel dat u alleen een reservering ‘op papier’ doet en u beëindigt uw onderneming of u gaat met pensioen. Dan moet u van het gereserveerde bedrag een lijfrente kopen terwijl u het geld misschien al aan iets anders hebt besteed! De uitkering van de lijfrente wordt belast in box 1, want dat is het moment dat u de uitgestelde belasting daadwerkelijk moet betalen. Linksom of rechtsom, de fiscus klopt uiteindelijk bij u aan.

 

Meer zekerheid via lijfrente?
Als u er zeker van wilt zijn dat u na uw pensioen over een oudedagsvoorziening beschikt, kunt u ook geld opzijzetten via een lijfrente bij een bank of verzekeraar. De inleg kunt u van uw inkomstenaftrekken zolang u voldoende jaarruimte hebt. Let wel, pensioenpremies en reserveringen via de FOR moet u eerst van die jaarruimte aftrekken.

 

De juiste keuzes
Wat voor een zzp’er de beste pensioenvorm is, hangt helemaal af van uw omstandigheden en doelstellingen. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.