NIEUWE STUDIE TOONT AAN: FINANCIËLE PLANNING LEIDT TOT BETERE RESULTATEN

Nieuwe studie toont aan dat Nederlanders die werken met een CERTIFIED FINANCIAL PLANNER een betere kwaliteit van leven ervaren, van meer financieel vertrouwen en veerkracht genieten en meer tevreden zijn met hun financiële situatie.

Almere – 14 november 2023 – Terwijl consumenten de druk van hoge inflatie, stijgende rentetarieven en de kosten van huisvesting blijven voelen, heeft een nieuwe wereldwijde studie aangetoond dat consumenten die werken met een professional op het gebied van financiële planning, beter af zijn. Waarbij consumenten die werken met een CERTIFIED FINANCIAL PLANNER (CFP®) de beste resultaten ervaren.

De studie naar de waarde van financiële planning werd uitgevoerd in opdracht van Financial Planning Standards Board Ltd. (FPSB) in samenwerking met o.a. Stichting Federatie Financieel Planners (FFP), door onafhankelijk onderzoeksbureau MYMAVINS. In 15 landen wereldwijd werden 15.332 geadviseerde en niet-geadviseerde consumenten ondervraagd in de leeftijd van 25 jaar en ouder met een inkomen van 60K per jaar en een belegbaar vermogen van 35K of meer.

De studie onderzoekt de waarde van financiële planning, meet de financiële en niet-financiële impact van financiële planning op de kwaliteit van leven, het financieel vertrouwen, financiële tevredenheid en de ervaren toegevoegde waarde. Hierbij worden mythes rond financiële planning ontkracht en de toekomst van het beroep wordt geanalyseerd.

Dante De Gori, CFP, Chief Executive Officer, FPSB zegt: “In dit huidige volatiele klimaat, waar onverwachte gebeurtenissen de wereldeconomie hevig kunnen laten schudden, is de rol van financiële planning in het algemeen en die van CFP-professionals in het bijzonder nog belangrijker geworden om consumenten in staat te stellen goed geadviseerde financiële beslissingen te nemen om hun langetermijndoelen te bereiken, terwijl je geniet van gezonde en gewenste kwaliteit van leven.” “De bevindingen in deze wereldwijde studie geven het overtuigende bewijs van de immense toegevoegde waarde die CFP-professionals bieden bij het ondersteunen van de financiële behoeften van consumenten in tijden van onzekerheid, waardoor de reputatie van CFP-certificering als het wereldwijde ‘symbol of excellence’ in financiële planning wordt versterkt,” voegt De Gori eraan toe.

Mark Dukers, directeur FFP sluit zich aan bij de conclusie van Dante De Gori: “Elke verandering in het leven van een mens brengt financiële consequenties met zich mee. Inzicht krijgen in wat deze veranderingen voor iemand betekenen en hoe men hierin moet handelen vraagt om financiële planning en de ondersteuning van een kundig en betrouwbaar financieel planner.”

De studie komt ook met een aantal belangrijke bevindingen zoals:

  • Klanten die samenwerken met een financieel planner ervaren een hogere kwaliteit van leven. Ze zijn meer tevreden over het leven en hebben een zekerder gevoel rondom gezondheid, verbinding en belangrijke doelen dan klanten die niet met een financieel planner samenwerken.
  • Financiële planning levert meer op dan dat het kost.
    Vaak wordt gezegd dat financiële planning te duur is. Deze mythe wordt door deze studie ontkracht. 8 op de 10 klanten van CFP-professionals zeggen dat de voordelen van financiële planning opwegen tegen de kosten.
  • Ook de jongere generatie vraagt om financiële planning. Generatie Y (Gen Y, geboren tussen 1981 en 1996) staat open voor financiële planning. 3 op de 5 Gen Y’ers die momenteel niet samenwerken met een financieel planner, zouden overwegen om te betalen voor financieel advies. Gen Y wil daarbij wel op een andere manier gebruik maken van financiële planningsdiensten dan oudere generaties. 7 op de 10 Gen Y’s gebruiken apps of websites om hulp te krijgen bij hun financiën.

Bijlagen:
Whitepaper Consumentenonderzoek “De Waarde van Financiële Planning” Nederland.
Infographic “De Waarde van Financiële Planning” Nederland.

Vind een financieel planner