Een ondernemer is 56 jaar oud. De laatste tijd speelt deze ondernemer met de gedachten minder te gaan werken. Zelfs stoppen flitste al eens door zijn hoofd. Is 56 jaar niet veel te vroeg om te stoppen? Deze vraag stelde de ondernemer zichzelf.

Thuis bespreekt hij zijn overweging met zijn vrouw. “Heb je het niet meer naar je zin?” , vraagt zijn vrouw. Hij schrikt van deze vraag. Voor het eerst beseft hij dat dit klopt. Steeds vaker heeft hij moeite om naar zijn bedrijf te gaan. Het is moeilijk om aan nieuwe medewerkers te komen. Technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Klanten zijn veel kritischer dan vroeger. En…..hij voelt zich moe.

Kan ik financieel stoppen?
Volgende week staat het jaarlijkse gesprek met zijn accountant op de agenda. De jaarrekening doornemen. Ook al zo’n gesprek waar hij niet naar uit kijkt. Er wordt weinig nieuws verteld. Het grootste deel van de cijfers begrijpt hij wel. De balans lezen is echter een ander verhaal. “Zou ik eigenlijk financieel kunnen stoppen?” Deze vraag schiet opeens door zijn hoofd.

Hij heeft nog drie studerende kinderen. Daarnaast beseft hij dat ze een luxe leven gewend zijn. Graag wil hij in de prachtige vrijstaande woning blijven wonen. De ondernemer overweegt zijn accountant te bellen. “Zal ik de vraag stellen of verkoop van de zaak mogelijk is?”

Aan het einde van de dag besluit hij het belletje te doen. “Geen probleem,” zegt de accountant. “De fiscalist kan een waardering maken  van je bedrijf. We zorgen dat deze berekening volgende week klaar is. Dan nemen we deze mee bij de bespreking van de jaarrekening.”

Het antwoord op financiële onafhankelijkheid
Een week later zit de ondernemer met zijn accountant. De jaarrekening met cijfers van vorig jaar interesseren hem eigenlijk niks. Hij wil weten of hij zijn bedrijf kan verkopen. En dan krijgt hij zijn antwoord: “je bedrijf is ongeveer 8 miljoen euro waard”, zegt de accountant. Wat een bedrag denkt de ondernemer.

Op de terugweg naar huis denkt de ondernemer alleen maar aan het bedrag 8 miljoen. Dat moet toch ruimschoots voldoende zijn om te kunnen stoppen? Een verkoopmakelaar wordt ingeschakeld en mag aan de slag. Het blijkt niet eenvoudig te zijn om zijn specialistische bedrijf te verkopen. Gelukkig komt er een bod van een buitenlandse partij. Ze bieden 5 miljoen euro. Veel te weinig zegt zijn accountant. Niet doen is zijn advies. Het bod wordt afgewezen.

De koper is gevlogen
Een jaar later blijkt er geen nieuw bod gekomen te zijn. Dan komt hij via een bevriende collega ondernemer in contact met een gecertificeerd financieel planner. Deze heeft voor zijn vriend berekend hoeveel geld hij nodig had om financieel onafhankelijk te zijn. Dat inzicht wil hij ook wel. Na enkele prettige gesprekken krijgt hij de uitwerking: 3,5 miljoen euro is voldoende. En dat brengt het bod van een jaar geleden in een heel ander perspectief. Helaas is de koper gevlogen en kwam niet meer terug. De ondernemer heeft nog tot zijn 63e doorgewerkt. Had hij maar eerder contact opgenomen met een gecertificeerd financieel planner.

Een gecertificeerd financieel planner had het verschil kunnen maken!
Wil jij ook weten wat jij nodig hebt voor financiële onafhankelijkheid? Een financieel planner met het CFP-keurmerk kan je daar prima bij helpen. Kijk voor meer informatie op de website FFP.nl

Gerelateerde berichten

Doenvermogen - een andere vorm van belasting!
Kan ik in de woning blijven wonen na onze relatiebreuk?
Podcast | Arbeidsongeschiktheid en financiële planning

Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Jouw Plan'

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.
<