Het zijn momenteel even zware tijden voor beleggers. De uitspraken van president Donald Trump van de Verenigde Staten leiden tot onzekerheid op de wereldwijde financiële markten. Dit leidt ertoe dat veel beleggers hun aandelen in paniek verkopen en als gevolg hiervan dalen de aandelenbeurzen sterk. Zal het allemaal wel goed komen?

Crashes horen erbij
Financiële crises en crashes zijn al zo oud als de weg naar Rome en zij herhalen zich telkens weer. Ondanks de soms stevig dalende aandelenkoersen, leveren aandelen op de langere termijn een veel hoger rendement op dan bijvoorbeeld obligaties, vastgoed, goud en spaargeld. Het lange termijn rendement op aandelen komt uit op gemiddeld 9 tot 10 procent. Dit is vele procenten meer dan op de andere categorieën. Wel is het zo dat het hier om een gemiddeld rendement gaat. Dit betekent dat per jaar, maand, week en ook per dag de rendementen sterk kunnen verschillen. Gemiddeld genomen zullen aandelenbeurzen per dag met een paar tienden van een procent toe- of afnemen. Maar er zijn ook dagen bij met winsten en verliezen van wel 10 procent. Zo verloor de MSCI-Wereldindex in maart 2020 in slechts negen dagen tijd bijna 23 procent om vervolgens een week later te starten met een herstel waarin in elf dagen bijna 20 procent winst werd behaald. Uiteindelijk bedroeg het rendement op jaarbasis in 2020 meer dan 17 procent.

Leren van het verleden
De geschiedenis leert ons dat positieve en negatieve rendementen elkaar afwisselen en dat het zeer zeldzaam is dat een beurs langer dan tien dagen achter elkaar positieve, dan wel negatieve rendementen behaald. Verder is het zo dat op jaarbasis het aantal dagen dat aandelenbeurzen met winst afsluiten bijna even groot is als de dagen dat deze met verlies afsluiten. Daar komt bij dat de dagen met de grootste winsten en verliezen vaak dicht bij elkaar liggen. Een financieel planner zal jou vertellen dat het missen van de tien beste beursdagen het verschil kan maken tussen een goed en slecht rendement. Het rendement in 2024 kwam uit op 16,48 procent als je alle dagen belegd zou zijn geweest. Stel dat je in 2024 de tien beste dagen had gemist, dan was je rendement uitgekomen op 0,6 procent. Had je de tien slechtste beursdagen weten te ontlopen dan was het rendement uitgekomen op ongeveer 40 procent. Alleen het is niet reëel om de tien slechtste dagen op voorhand uit te sluiten, daarentegen is het wel mogelijk om de beste tien dagen niet te missen.

Meerwaarde financieel plan
Diegenen die beschikken over een financieel plan kijken naar de haalbaarheid van hun doel en laten zich niet afleiden van de dagelijks schommelende aandelenkoersen. Net zomin dat de beleggingen worden verkocht bij een beursstijging van 10 procent, worden deze verkocht bij een vergelijkbare beursdaling. Hun financieel planner monitort hun financieel plan en hun doelen. Deze komen niet zomaar in gevaar als de beurs een paar dagen van slag is. In het financieel plan wordt namelijk rekening gehouden met de bewegelijkheid van beleggingen, net zoals rekening wordt gehouden met de impact van inflatie en belastingen op het doel.

Stel, je had in 2012 een financieel plan laten opstellen. Uit dit plan was naar voren gekomen dat om jouw doel te bereiken er begin 2025 ongeveer 300.000 euro benodigd was en dat hiervoor een eenmalige inleg van 100.000 euro benodigd was die belegd werd in een wereldwijde indextracker. Wanneer je gedurende deze periode van bijna 13 jaar, 153 maanden, 657 weken en 4.200 dagen niet naar je beleggingen had gekeken, dan zou je geen enkele maal verlies hebben ervaren en je doel gerealiseerd hebben. Hoe lekker is dat? Ter vergelijking had je hetzelfde bedrag op een spaarrekening gezet dan was jouw inleg aangegroeid naar minder dan 110.000 euro. Dit was bij lange na niet genoeg geweest om jouw doel te bereiken. Heb je nog geen financieel plan? Neem dan contact op met een CFP-Professional.

Gerelateerde berichten

Podcast | Vermogen opbouwen met een plan
Hoe profiteer je van een beurscrash? Simpel, overleg met een financieel planner!
WOZ-waarde in de bus? Zo verlaag je tóch je hypotheekrente

Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Jouw Plan'

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.