De WOZ-beschikking ligt weer op de mat. Voor veel mensen een moment van: even snel bekijken en wegleggen. Maar wist je dat je met die waarde mogelijk flink kunt besparen op je hypotheekrente?

Omdat ook de belastingaangifte weer voor de deur staat, ben je waarschijnlijk toch al met je financiën bezig. Dan is dit hét perfecte moment om ook je hypotheek even onder de loep te nemen.

WOZ-waarde als kans: zo werkt het
Hypotheekverstrekkers bepalen je rente op basis van het risico dat zij lopen. Daarbij kijken ze onder andere naar de verhouding tussen je hypotheekschuld en de actuele woningwaarde (de zogeheten loan-to-value). Hoe lager die verhouding, hoe lager het risico en hoe lager jouw rente kan uitvallen.

Is je woning meer waard geworden? Bijvoorbeeld door de stijgende huizenprijzen of omdat je hebt geïnvesteerd in verbeteringen? Dan val je mogelijk in een lagere risicoklasse. Ook extra aflossingen kunnen hierbij helpen. Dit kan je al snel honderden euro’s per jaar aan rente schelen.

WOZ-beschikking: vaak al voldoende bewijs
De WOZ-waarde loopt een jaar achter, maar is voor veel geldverstrekkers tóch voldoende om de actuele woningwaarde aan te tonen. En dat is handig, want deze beschikking ontvang je automatisch en kost niets.

Sommige hypotheekverstrekkers vragen iets meer onderbouwing. In dat geval kun je soms gebruikmaken van een zogeheten desktoptaxatie: een digitale waardebepaling op basis van recente verkoopprijzen in jouw buurt. Relatief goedkoop en snel geregeld.

Verwacht je dat je woning in werkelijkheid nog méér waard is dan de WOZ of de desktoptaxatie aangeeft of accepteert je geldverstrekker deze documenten niet? Dan kun je een volledige taxatie laten doen.
Check van tevoren goed wat jouw hypotheekverstrekker accepteert, zodat je geen onnodige kosten maakt.

Ook voordeel bij een duurzaam huis
Daarnaast loont het om te kijken naar je energielabel. Sommige hypotheekverstrekkers geven extra rentekorting als je woning verduurzaamd is. Heb je bijvoorbeeld geïnvesteerd in isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Dan kun je een nieuw energielabel aanvragen, wat je recht kan geven op een gunstiger tarief.

Let op:

  • Heb je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Dan zit je vaak al in het laagste risicoprofiel. In veel gevallen krijg je dan géén extra rentekorting, ook niet als je woning meer waard is geworden.
  • Heb je een spaarhypotheek? Laat dan goed doorrekenen of een lagere rente wel voordelig uitpakt. Omdat de rente op je spaarrekening daalt als de hypotheekrente daalt, moet je vaak méér premie inleggen om het eindkapitaal te halen. De lagere rente is dan lang niet altijd gunstig.
  • Houd rekening met je verzamelinkomen. Als je rente omlaag gaat, daalt ook je hypotheekrenteaftrek. Daardoor kan je verzamelinkomen stijgen, wat weer invloed heeft op inkomensafhankelijke regelingen zoals zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag.

Twijfel je of het zinvol is om je hypotheekrente te verlagen?
Een financieel planner kan helpen om inzicht te krijgen in jouw situatie. Samen bekijk je of je in aanmerking komt voor rentekorting, welk bewijs daarvoor nodig is en of een geactualiseerd energielabel voordeel oplevert.

Ook wordt doorgerekend of een lagere rente in jouw geval daadwerkelijk financieel gunstig uitpakt. Zo voorkom je dat je onnodige stappen zet én laat je geen kansen liggen.

Gerelateerde berichten

Succesvol ondernemen! Maar de fiscus kijkt mee
Grip op de Toekomst: de kracht van een goed testament
Een succesvolle editie van de Second Home Beurs | Bedankt voor jullie bezoek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Jouw Plan'

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.