Ondernemerschap betekent veelal hard werken, soms risico’s nemen en vooral verantwoordelijkheid hebben. De passie waarmee je het doet (je eigen bedrijf) zorgt voor vele ondernemers dat ze doorgaan.
Elk voordeel heeft zijn nadeel
Voor de ondernemers die “succesvol” worden lijkt dat ze al snel “gestraft” worden. Drijf je je onderneming in de vorm van een eenmanszaak, VOF of maatschap dan betaal je jaarlijks belasting over je winst tegen een progressief tarief (maximaal 49,50%). Gaat het goed met je bedrijf en maak je veel winst, dan moet je dus ook veel afstaan.
Is de B.V. dan mogelijk de oplossing? Voordeel is dat je een deel van de belasting kan “uitstellen”. Over de winst in de B.V. betaal je vennootschapsbelasting, maar als je geen dividend uitkeert naar privé, ben je verder geen winstbelasting verschuldigd. Wel sta je op de loonlijst van je eigen B.V. waar je natuurlijk inkomstenbelasting betaalt. Onder bepaalde voorwaarden kan je de hoogte zelf bepalen (fiscaal optimaliseren). Voor ondernemers die veel winst maken (vanaf ca. 120.000 euro) kan de B.V. een financieel interessante optie zijn.
Aan belasting betalen ontkom je dus niet en de overheid lijkt al jaren bezig te zijn het ondernemerschap fiscaal minder interessant te maken.
Leuker kunnen we het niet maken, wellicht wel wat minder (belasting)
Is dan het devies dit maar te accepteren? Zijn er oplossingen? Opvallend is dat ondernemers regelmatig geen, of te weinig gebruik maken van mogelijke belastingvoordelen. De meeste ondernemers hebben een accountant of boekhouder. Deze regelt veelal prima de fiscale zaken voor het bedrijf.
Maar wanneer er wordt gekeken naar de privé situatie van de ondernemer, dan blijkt in de praktijk dat hier fiscale mogelijkheden liggen die veelal onbenut blijven. Twee voorbeelden:
- Een ondernemer bouwt niet automatisch pensioen op zoals werknemers in loondienst. Privé zijn er middels de lijfrenteregeling aantrekkelijke mogelijkheden. Bij een hoge winst of hoog loon kan de premie tegen een hoog tarief afgetrokken worden en later bij uitkeren is de uitkering veelal lager belast. Daarbij wordt dan daadwerkelijk pensioen opgebouwd.
- Regelmatig blijken ondernemers geen gebruik te maken van het “kindgebonden budget”. In tegenstelling tot de kinderbijslag dient deze aangevraagd te worden en dat wordt nogal eens vergeten. Er is hier wel sprake van een inkomensgrens waarboven geen recht meer is op dit budget, maar dit plafond is de laatste jaren behoorlijk opgetrokken.
Wie is de aanvulling voor de accountant of boekhouder?
Financieel planners zijn bij uitstek de personen die zich bezighouden met de privé situatie van de ondernemer. Eerst de ondernemer goed leren kennen, zijn of haar wensen begrijpen en daaraan een plan koppelen waarbij fiscale aspecten zeker ook een onderdeel zijn. Denk jij dat een aanvulling op jouw accountant of boekhouder waardevol kan zijn? Neem dan eens contact op met een financieel planner.