En? Heb jij je belastingaangifte al ingevuld en opgestuurd? Moest je bijbetalen of krijg je toch nog wat terug?
Misschien heb je gezocht naar eventuele aftrekposten, zoals lijfrentepremie? Dan is het je misschien opgevallen dat je sinds 2023 meer fiscale ruimte hebt om lijfrentepremies af te trekken. Door het betalen van een lijfrentepremie verlaag je jouw belastbaar inkomen en krijg je toch wat (meer) terug… Uiteraard moet het wel een doel dienen; heb je straks genoeg pensioen om te doen wat je wilt? De wetgever biedt je in ieder geval meer ruimte om een goed pensioen op te bouwen.
Sinds 2023 zijn er op het gebied van lijfrentepremies 3 belangrijke wijzigingen:
- De maximale lijfrentepremie is hoger (nu 30% van de pensioengrondslag, was 13,3%)
- Je mag de reserveringsruimte langer inhalen (nu 10 jaar terug, was 7 jaar)
- Je mag lijfrentepremie ook na jouw AOW-leeftijd aftrekken (nu tot 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd, was tot AOW-leeftijd)
Geen heden, zonder verleden
Maar wat is die AOW-leeftijd dan? Tot 2013 was de AOW-leeftijd een gegeven: 65 jaar en geen dag ouder! Dit hebben we te danken aan Willem Drees die in 1947 de Noodwet Ouderdomsvoorziening invoerde welke door Ko Suurhoff in 1956 werd vastgelegd in een wet. De Algemene Ouderdomswet (AOW) was geboren en trad in 1957 in werking. De wet regelde dat alle mensen vanaf 65 jaar een basispensioen ontvingen van de staat. Maar ja, in 1956 was de gemiddelde leeftijdsverwachting circa 71 jaar. Inmiddels is dat 82 jaar, een toename van 11 jaar. Sinds 2013 is de AOW-leeftijd daarom stapsgewijs verhoogd en is nu 67 jaar.
De AOW noemen we ook wel de eerste pijler (overheid). De tweede pijler is pensioen (via de werkgever) en de derde pijler is wat je zelf opbouwt (individueel). De overheid heeft ervoor gekozen om de opbouw van de tweede en derde pijler in belangrijke mate gelijk aan elkaar te maken, te harmoniseren.
Ik vaar in, jij vaart in, wij varen in
Terug naar de nieuwe regels voor lijfrentepremies. Deze hebben alles te maken met de nieuwe “Wet toekomst pensioenen”, de Wtp. Deze wet vervangt 13 oude wetten, waaronder de pensioenwet. De nieuwe wet is al in juli 2023 in werking getreden en tot 2028 hebben pensioenfondsen de tijd om over te stappen naar het nieuwe stelsel. En de eerste drie zijn per 1 januari overgestapt. Invaren noemen ze dat in jargon.
Zorgen voor voldoende vermogen naar zorgen over vermogen?
Het ‘oude’ pensioensysteem in Nederland is het beste van de wereld (volgens de Mercer Global Pension Index). We zijn solidair met elkaar, wat een prijs mag hebben. En toch verlaten we dit systeem en varen we het nieuwe pensioen in. De oversteek duurt tot uiterlijk 2028.
In de basis verlaten we het systeem van samen een gegarandeerd pensioen (defined benefit) naar elk een eigen pensioenspaarpot (defined contribution). Wat er voor jou verandert? Dat hangt ervan af wat jouw huidige pensioenregeling is en waar jouw pensioenfonds voor kiest.
Vraag advies!
Hoe weet je nu of je straks genoeg pensioen en AOW-van-Drees krijgt? Dat hangt volledig af van jouw persoonlijke wensen en financiële situatie. Ben je op zoek naar inzicht en advies? Neem dan eens contact op met een CERTIFIED FINANCIAL PLANNER® professional. Een planner geeft inzicht om van daaruit de juiste keuzes te maken.