Wat kun je als zzp-er of als DGA het komende jaar verwachten? Wat staat je te doen in 2025?* Misschien ben jij dit jaar gestart als ondernemer of heb je plannen om dat binnenkort te gaan doen. Lees dan verder!
Eenmanszaak
Ook in 2025 zullen de belastingvoordelen voor de eenmanszaak lager worden. Zo wordt de MKB-vrijstelling verder verlaagd van 13,31% naar 12,7%. Verder gaan we van twee naar drie schijven in Box 1 (inkomen uit werk en woning):
Samen met de wijzigingen in de arbeidskorting en de algemene heffingskorting, wil het kabinet er zo voor zorgen dat mensen met een middeninkomen meer geld te besteden hebben.
Daarnaast zullen bepaalde kosten van een niet-zelfstandige werkruimte vanaf 2025 niet meer aftrekbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inrichtings- en energiekosten voor je werkruimte in je eigen woning.
Het Box 3 tarief
Het Box 3 tarief (inkomen uit sparen en beleggen) blijft ongewijzigd: 36%. Wel zal in 2025 de uitvoering van het rechtsherstel gaan beginnen. Wanneer het werkelijk rendement in box 3 lager is geweest in bepaalde jaren dan het forfaitaire rendement kan dat op een formulier worden aangegeven. De Belastingdienst zal dit rond de zomer van 2025 gaan versturen.
Tip! Controleer je voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2025. Wanneer deze te laag is, wijzig deze dan zo snel mogelijk. Zo voorkom je een nabetaling in 2026 mét eventuele rente van ruim 6%.
Pensioen: zelf doen
Ook in het nieuwe jaar geldt dat je als ondernemer zelf je pensioen moet regelen. Net als voorgaande jaren is het in 2025 fiscaal aantrekkelijk om een pensioenproduct af te sluiten in de vorm van een lijfrente. Zie hiervoor het eerder gepubliceerde artikel: ‘Ondernemen: wat (kun) je zelf doen?’
Tip! Een lijfrentestorting kan een fiscaal voordeel geven. Aan de uitkeringen zijn wel fiscale regels gebonden. Een fiscaal voordeel in het jaar van storting kan in de toekomstige jaren soms nadelig uitpakken. Met een financieel plan krijg je inzichtelijk of een lijfrente bij jou past en jou ook fiscaal voordeel geeft.
Directeur van een BV (DGA)
De tarieven en bijbehorende schijven van de vennootschapsbelasting blijven ongewijzigd. Wat wel wijzigt is het tarief over het uitkeren van winst (dividend) als directeur van je BV (DGA) naar jezelf (Box 2):
Het kan dus voordeliger zijn om een geplande winstuitkering uit te stellen tot 2025 of juist nog dit jaar te doen, wanneer je nog niet eerder dit jaar winst hebt uitgekeerd. Wel hebben vanaf 2025 de winstuitkeringen invloed op de algemene heffingskorting en ook de ouderenkorting. Hierdoor kan de uiteindelijke belasting hoger uitkomen dan de genoemde 24,5%.
Fiscale partners mogen beide gebruik maken van de eerste lage schijf. Een dividenduitkering van € 135.608 tegen 24,5% is dus mogelijk in het nieuwe jaar en voor dit jaar is dat € 134.000.
Tip! Heb je dit jaar nog geen winstuitkering gedaan en ben je wel van plan dit te gaan doen? Dan kan het verstandig zijn om jezelf rondom de feestdagen dividend cadeau te geven. Hierbij is het wel goed om naar het totaalplaatje (box 1, 2 én 3) te kijken, samen met je adviseur, om te bepalen of het beoogde belastingvoordeel ook voor jou fiscaal gezien gunstig is.
Schijnzelfstandigheid
Het zal je als ondernemer niet ontgaan zijn: vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer handhaven op de schijnzelfstandigheid (Wet DBA). Dit heeft gevolgen voor zowel de opdrachtuitvoerder als de opdrachtgever. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid en laat je goed informeren zodat je in 2025 niet tegen verrassingen aanloopt. Denk hierbij aan het volgende:
- Het werk moet projectmatig worden gedaan, dus met een duidelijke begin- en einddatum;
- Zorg ervoor dat het werk niet zodanig is ingericht dat het ook door een werknemer gedaan kan worden;
- De opdrachtuitvoerder houdt de regie over het werk;
- Het moet duidelijk zijn dat er sprake is van ondernemersrisico. Dit blijkt uit het tarief en het gebruik van eigen materialen en gereedschap;
- Uit alles moet blijken dat het werk wordt uitgevoerd door een zelfstandige ondernemer;
- Tot slot: leg de gemaakte afspraken goed vast in een overeenkomst.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering: verplicht?
Naast de berichten over het controleren op schijnzelfstandigheid, heb je vast ook gelezen over het wetsvoorstel van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp-ers (Wet BAZ). Komt deze er nu wel of niet? De Belastingdienst heeft samen met het UWV aangegeven dat dit wetsvoorstel te ingewikkeld is om te gaan uitvoeren. We houden de berichtgeving hierover voor je in de gaten.
Tip! Zet geld opzij als je je niet wilt of kunt verzekeren tegen ziekte, zodat je tegenvallers kunt opvangen.
Meer weten?
Het komende jaar staat je wel wat te wachten en zul je als ondernemer ook weer het één en ander zelf moeten doen. Of je nu een startende zzp-er bent of al jaren een eenmanszaak hebt of elke maand DGA-loon ontvangt: voor vragen en/of advies kun je altijd terecht bij een gecertificeerd financieel planner. Hij of zij kan met jou meedenken, je adviseren en jouw vragen beantwoorden.
*) De belastingplannen voor 2025 zijn op 14 november jl. aangenomen door de Tweede Kamer en momenteel in behandeling bij de Eerste Kamer.