Op dinsdag 17 september jl., de derde dinsdag van september, heeft het kabinet de (fiscale) plannen voor 2025 gepresenteerd. Welke veranderingen staan er op de agenda en wat betekent dit voor jou in het komende jaar? Daarover lees je meer in dit artikel.

Minder belasting betalen
Per 1 januari 2025 wil het kabinet een extra belastingschijf introduceren in de inkomstenbelasting (box 1). Het kabinet wil deze extra schijf om de correctie van de zorgpremie en huurtoeslag op te vangen. Door deze wijziging gaan de werkende middeninkomens erop vooruit doordat ze minder belasting betalen over het eerste deel van hun  inkomen en dus een lager percentage afdragen. Dit is goed nieuws voor de eigen portemonnee.

Tarief box 2 wordt aangepast.
Mensen met een eigen BV moeten over de voordelen uit die BV een box 2 heffing betalen. Deze bestaat sinds 2024 uit 2 schijven. Voor de eerste € 67.000 geldt een tarief van 24,5% en voor het meerdere bedraagt deze 33%. Met ingang van 1 januari 2025 gaat het tarief van 33% naar 31%. Het kan dus interessant zijn om even te wachten met de verkoop van de aandelen in de eigen BV of met het uitkeren van een dividend.


Minder regels voor ondernemers

Ook voor ondernemers staan er veranderingen op stapel. Het kabinet wil minder regels hanteren en lagere lasten waardoor extra geld voor innovaties mogelijk is. Ook op het gebied van de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) gaan er een aantal zaken veranderen. Zo zal de voortzettingstermijn van de BOR veranderen van 5 naar 3 jaar. Als ondernemer heb je dan eerder meer flexibiliteit in de bedrijfsvoering zonder het recht op de BOR te verliezen. Daar staat tegenover dat er nadere regels worden ingevoerd om misbruik van deze faciliteiten tegen te gaan.

MKB-winstvrijstelling
Daarnaast kunnen ondernemers straks profiteren van versimpelde regels voor investeringsaftrekken, wat het financieel aantrekkelijker maakt om te investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen. Met deze maatregelen heeft het kabinet als doel de ondernemersomgeving te verbeteren, de belastingdruk te verlagen en investeringen te bevorderen.

In het verlengde hiervan is ook besloten om de MKB-winstvrijstelling minder te verlagen dan eerder dit jaar was aangekondigd. Deze vrijstelling voor mensen met eigen zaak gaat nu per 1 januari 2025 van 13,31% naar 12,7%.

Pensioen
Het kabinet wil de inkomensondersteuning voor AOW-gerechtigden (IOAOW) afschaffen vanaf 1 januari 2025.

Daarnaast wil het kabinet de overbruggingsuitkering AOW (OBR) sluiten voor nieuwe instroom van mensen in vut- of prepensioenregelingen vanaf 1 januari 2025. Deze regeling was bedoeld voor mensen die zich niet konden voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd. De regeling blijft doorlopen tot 2027, wanneer de laatste gerechtigden de AOW-leeftijd bereiken.

Nieuwe Pensioenstelsel (Wtp)
Het nieuwe kabinet zal geen maatregelen voorstellen om de Wet toekomst pensioenen (Wtp) aan te passen.
Wel wil het kabinet het aantal werknemers zonder pensioenopbouw in 2028 halveren en dat de maatwerkregeling voor duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden ook in 2025 blijft bestaan. Dit zodat mensen gezond hun pensioen kunnen halen en langer door kunnen werken.

Meer woningen voor ouderen en meer doorstroom
Op het gebied van beschikbare woningen wil het kabinet extra aandacht vragen voor maatregelen die de doorstroom op de huizenmarkt moeten bevorderen. Voor de komende 5 jaar is hiervoor Euro 5 miljard beschikbaar gesteld en Euro 2.5 miljard  voor infrastructuur.

De cijfers lopen uiteen, maar volgens Vereniging Eigen Huis zullen we tegen 2040 zeker een tekort van honderdduizenden woningen hebben. Ook voor de ouderen zijn extra woningen van groot belang en is het aanbod niet groot.
Willen we daarnaast de woningmarkt betaalbaar houden dan is, naast het sneller realiseren van nieuwe woningen, een betere doorstroming ook van groot belang voor zowel ouderen als starters.

Verlaging overdrachtsbelasting vertraagd
Het kabinet is van plan het algemene tarief (dus niet dat van de eigen woning) voor de overdrachtsbelasting te verlagen van 10,4% naar 8%. Dit gaat niet meer lukken per 1 januari 2025 maar deze zit dus nog wel in de pijplijn.

Vraag advies!

Heb je n.a.v. Prinsjesdag vragen over jouw financiële situatie vraag dan advies aan een gecertificeerd financieel planner. Hij of zij helpt jou graag verder. Heb je nog geen financieel planner? Bezoek dan de website van FFP, waar je eenvoudig een gecertificeerd planner in jouw regio kunt vinden.

 

Gerelateerde berichten

CFP-Podcast: Scheiden samenwoners ook?
Samenwoners: Huisje, boompje, beestje… en een scheiding!
Het ouderschapsplan als verlengstuk van het huwelijk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Jouw Plan'

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.