Het CFP®-examen
Exameninformatie
Wil je CFP® professional worden? Dan doorloop je een traject met drie onderdelen. Op deze pagina lees je wat je per onderdeel kunt verwachten, hoe je je aanmeldt en aan welke voorwaarden je moet voldoen voor toelating tot het register.
Het traject in drie onderdelen
Het examen tot CFP® professional bestaat uit:
Je bepaalt zelf of je begint met het theorie-examen of het praktijkexamen, zolang je voldoet aan de voorwaarden per onderdeel. De examens staan onder toezicht van de onafhankelijke Stichting Examenkamer.
Inschrijving als examenkandidaat
Voordat je kunt deelnemen aan het theorie- of praktijkexamen, moet je je eerst inschrijven bij FFP als examenkandidaat. Na inschrijving ontvang je een persoonlijk CFP®-nummer. Dit is nodig voor je aanmelding bij zowel Examenadviesburo (theorie-examen) als FFP (praktijkexamen).
Je kunt er dan ook voor kiezen je meteen aan te melden als Aspirant CFP® professional. Daarmee krijg je toegang tot vakartikelen, webinars en andere voordelen van het CFP®-netwerk.
Theorie-examen (via Examenadviesburo)
Het theorie-examen wordt afgenomen door Examenadviesburo (EAB). De toets is op HBO+ niveau en bestaat uit meerkeuzevragen en casussen, verdeeld over zes vakgebieden. Je wordt beoordeeld op kennis én je vermogen om die kennis toe te passen in praktijkgerichte situaties. De examens vinden plaats op vaste tijdstippen op COEL-locaties verspreid door heel Nederland.
Let op: voor je aanmelding bij EAB heb je een CFP®-nummer nodig. Schrijf je dus eerst in als examenkandidaat bij FFP.
Vaardigheidsdagen (via erkende opleiders)
De vaardigheidsdagen bereiden je voor op het praktijkexamen. Je oefent met adviesgesprekken en klantgericht communiceren.
- Volg je een volledige opleiding bij een erkende opleider? Dan word je automatisch aangemeld.
- Bereid je je zelfstandig voor? Dan meld je je zelf aan bij een erkende opleider.
De vaardigheidsdagen zijn geaccrediteerd door FFP en worden uitsluitend verzorgd via erkende opleiders.
Praktijkexamen (via FFP)
Het examen wordt fysiek afgenomen in Nieuwegein bij het Examen Adviesbureau (EAB) en bestaat uit twee onderdelen:
- Een casusopdracht (financieel memo)
- Een mondeling adviesgesprek (presentatie en verdediging)
1. Casusopdracht
Na je aanmelding voor het praktijkexamen ontvang je een casus die hoort bij het profiel dat je hebt gekozen. Je werkt deze casus zelfstandig thuis uit aan de hand van gerichte vragen. Je krijgt hiervoor maximaal vier weken de tijd. De uitwerking wordt beoordeeld door twee assessoren van FFP. De exacte datum van het adviesgesprek ontvang je samen met de casusopdracht.
2. Adviesgesprek
Na je schriftelijke uitwerking geef je een presentatie van 15 minuten aan de assessoren (vorm vrij). Aansluitend volgt een mondelinge verdediging van 45 minuten, waarin de assessoren je inhoudelijke vragen stellen over jouw aanpak, keuzes en mogelijke alternatieven. Ook kunnen aanvullende scenario’s worden besproken op basis van de casus.
Profielen
Je doet het praktijkexamen in één van de volgende profielen:
- Inkomen en Wonen
- Vermogen
- Familie en Nalatenschap
- Ondernemer & DGA
Je kiest een profiel dat het best aansluit bij jouw praktijkervaring of werksituatie.
Na het succesvol afronden van de drie onderdelen word je uitgenodigd voor de officiële uitreiking van het CFP®-diploma. Ook ontvang je een uitnodiging om je officieel in te schrijven in het CFP®-register, als je dat nog niet gedaan hebt. Na het behalen van je praktijkexamen heb je 24 maanden de tijd om je in te schrijven in het CFP®-register. Na deze termijn vervalt je recht op registratie.
Vragen of twijfel?
We helpen je graag! Bel op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur naar 035−30 20 120 of laat je e-mailadres achter. Een FFP-adviseur neemt contact met je op.