Veel mensen denken dat hun pensioen automatisch begint zodra ze de pensioenleeftijd bereiken. Je krijgt gewoon een maandelijkse uitkering, toch? Ja, dat klopt – maar wat veel mensen niet weten, is dat er op de pensioendatum best wat te kiezen valt. En het gaat niet om kleine bedragen. Sterker nog: de financiële keuzes die je op je pensioendatum maakt, kunnen een groot verschil betekenen voor de rest van je leven.

Pensioen is vermogen
Om een idee te geven: als je een pensioen hebt van € 1.000 bruto per maand, dan houdt het pensioenfonds daarvoor een vermogen aan van ruim € 220.000. Dat geld is bedoeld om jou, en eventueel je partner, tot aan het einde van je leven een inkomen te bieden. En het mooie is: met dat vermogen kun je zélf keuzes maken die passen bij jouw persoonlijke situatie.

Wanneer laat je je pensioen ingaan?
Je mag zelf bepalen wanneer je met pensioen gaat. De meeste mensen kiezen ervoor om hun pensioen tegelijk met hun AOW te laten starten. Maar wist je dat je ook eerder met pensioen kunt gaan? Dat mag maximaal tien jaar vóór je AOW-leeftijd. Je pensioenuitkering wordt dan wel lager, omdat het geld over meer jaren verdeeld moet worden. Andersom kan ook: als je doorwerkt na je AOW-leeftijd, kun je je pensioen later laten ingaan. Dan krijg je straks een hogere uitkering per maand, omdat het over een kortere periode wordt uitgekeerd.

Hoog-laag constructie
Een andere populaire keuze is de zogenoemde hoog-laag-variant. Daarbij kies je ervoor om de eerste jaren van je pensioen een hogere uitkering te krijgen, en daarna een lagere (maar wel levenslange) uitkering. Dat is handig als je van plan bent om juist in de eerste jaren veel te reizen, of nog een hypotheek hebt die binnen een paar jaar afloopt. Zo sluit je pensioen beter aan op je levensfase.

Nabestaandenpensioen: wel of niet?
Veel pensioenregelingen bouwen automatisch een nabestaandenpensioen op: een uitkering voor je partner als jij overlijdt. Maar wat als je partner zelf een goed inkomen of pensioen heeft? Dan kun je er ook voor kiezen om af te zien van (een deel van) het nabestaandenpensioen. In ruil daarvoor krijg jij een hoger ouderdomspensioen.

Andersom kan natuurlijk ook: als jij wilt dat je partner goed verzorgd achterblijft, kun je kiezen voor een hoger nabestaandenpensioen, ook al betekent dat een lagere uitkering voor jezelf. Wat in jullie situatie het beste past, hangt af van inkomen, leeftijdsverschil, gezondheid en jullie wensen voor de toekomst.

Eenmalige keuzes met blijvend effect
Belangrijk om te weten: de keuzes die je maakt op je pensioendatum zijn in de meeste gevallen eenmalig. Je kunt ze daarna niet meer aanpassen. Daarom is het belangrijk om hier goed over na te denken. Een niet passende keuze kun je tientallen jaren voelen in je portemonnee.

Laat je goed adviseren
Pensioenkeuzes zijn persoonlijk. Ze hangen af van je gezinssituatie, je gezondheid, je spaargeld, je woonsituatie en je plannen voor de toekomst. Het is dan ook verstandig om je goed te laten adviseren door een CFP-gecertificeerd financieel planner om zeker te weten dat je de beste keuze maakt voor jouw situatie. Het gaat immers om je financiële zekerheid voor later.

Tot slot
Je pensioen is een flinke som geld – een kapitaal waar je jarenlang op moet kunnen vertrouwen. Juist daarom is het belangrijk om te weten dat er iets te kiezen valt. Maak gebruik van die keuzevrijheid en zorg dat je pensioen past bij jouw leven.

Plan well to live well – en durf keuzes te maken die bij je passen.

Gerelateerde berichten

Een eigen huis: je portemonnee zegt nee, je ouders misschien ja?
Stoppen met jouw bedrijf? Begin op tijd!
Generatie wonen zonder gedoe: waar moet je op letten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Jouw Plan'

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.
<