Generatie wonen wordt steeds populairder: ouders, kinderen en soms zelfs grootouders wonen onder één dak of dicht bij elkaar. Denk hierbij aan een kangoeroewoning, waarbij de hoofdwoning gekoppeld is aan een buidelwoning. Deze woningen zijn intern met elkaar verbonden door middel van een tussendeur of trap. Ook lees je steeds meer over een mantelzorgwoning voor de hulpbehoevende (groot)ouders in de achtertuin.

Niet alleen de kosten worden gedeeld, maar ook het dagelijks leven. Je kunt sneller en beter zorgen voor elkaar. Omdat er aparte woonruimtes zijn, blijft de onafhankelijkheid en privacy behouden. Maar hoe zorg je ervoor dat het niet alleen gezellig is, maar ook juridisch en financieel goed geregeld?

In dit artikel ontdek je de belangrijkste fiscale en juridische aandachtspunten die je moet kennen voordat je samen een woning deelt.

Financiële planning
Bij generatie wonen is financiële planning voor alle generaties die bij elkaar willen gaan wonen belangrijk. Niet alleen voor de kinderen die bijvoorbeeld voor hun ouders willen gaan zorgen maar ook voor de ouders zelf. Want bij elkaar gaan wonen en voor elkaar gaan zorgen vraagt om een totaal plan. Een financieel planner kijkt naar de financiële, juridische en fiscale aspecten voor zowel de kinderen als de ouders. Het gaat hierbij om het totaalplaatje waarbij ook zeker de emotionele zaken belangrijk zijn. Want er komt veel bij kijken naast al het uitzoekwerk. Het is ook niet zomaar een beslissing die je gaat nemen. De situatie kan soms al ingrijpend genoeg zijn en dan is het niet altijd even makkelijk om goede beslissingen te nemen over ‘al die regelzaken’. Samen met een financieel planner wordt er dan ook stap voor stap een plan gemaakt.

Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten bij generatie wonen:

  1. Wie bezit wat? Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wie welk deel van de woning of de grond bezit. Zo voorkom je gedoe in de toekomst. Van te voren zullen de eigendomsrechten duidelijk vastgelegd moeten worden via een notaris. Hier zijn verschillende vormen mogelijk met ook weer verschillende financiële gevolgen.
  2. Wie betaalt wat? Bij het samen kopen van een woning kunnen er extra kosten zijn, zoals belastingen. Denk hierbij niet alleen aan overdrachts- maar ook aan schenkbelasting. Dit is afhankelijk van  hoe het huis wordt betaald. Het is verstandig om samen te overleggen hoe jullie deze belastingen verdelen.
  3. Wie financiert wat? Er zijn verschillende hypotheekvormen beschikbaar voor woningen die gedeeld worden met meerdere generaties. Dan zullen er goede afspraken gemaakt moeten worden over ieders deel in de hypotheeklasten. Hierbij zal van te voren goed gekeken moeten worden naar wat elke generatie kan bijdragen. Hoe zit het met het inkomen, spaargeld, schulden en andere financiële verplichtingen?  Bij financiering uit eigen middelen komen er weer andere (fiscale) aspecten bij kijken, zoals inkomsten- en schenkbelasting.
  4. Wat zegt de gemeente? Voordat je de woning aanpast of gaat kopen voor generatie wonen, moet je checken of je een vergunning nodig hebt. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Ook hierbij geldt: goed uitzoeken van te voren voorkomt problemen achteraf.
  5. Hoe zit het met de verzekeringen? Zorg ervoor dat iedereen goed verzekerd is, bijvoorbeeld voor schade aan de woning of spullen. Soms zijn aparte verzekeringen nodig als er aparte woonruimtes zijn. De verzekeringen moeten afgestemd zijn op de nieuwe situatie.
  6. Wie regelt wat? In de praktijk zijn het vaak de jongere generaties die de zorg of hulp gaan geven, ook degenen die de zaken gaan regelen. Het gaat hierbij om de nabije toekomst maar zeker ook over de verre toekomst. Wat wil je dat er gaat gebeuren als je inkomen achteruit gaat? Of wanneer er een scheiding komt? Ook zal je moeten nadenken wat je wilt laten vastleggen bij overlijden, niet alleen van je ouders maar ook van je zelf. Besteed dus ook aandacht aan het (levens)testament. Maak duidelijke afspraken met je partner en laat deze ook vastleggen.

Doe het niet alleen en begin op tijd
Omdat er veel bij komt kijken, is het verstandig om een financieel planner in te schakelen. Omdat je ook naar de notaris moet gaan, kan een financieel planner je helpen om alles juridisch en fiscaal in goede banen te leiden. Zodat je met  vertrouwen naar de notaris stapt en je handtekening zet. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is – voor jezelf én je familie.

Meer weten?
Heb jij vragen of wil je meer weten over generatie wonen? Neem dan contact op met een financieel planner. Hij of zij kan met jou meedenken, jouw vragen beantwoorden en jou adviseren wat verstandig is in jouw situatie.

Gerelateerde berichten

Een eigen huis: je portemonnee zegt nee, je ouders misschien ja?
Er valt wat te kiezen als je met pensioen gaat!
Stoppen met jouw bedrijf? Begin op tijd!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Jouw Plan'

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.
<