Honderden miljarden aan vermogen wachten op generatie-overdracht

Nederland staat aan de vooravond van een ongekende vermogensoverdracht. Zo gaan de babyboomers de komende decennia voor honderden miljarden euro’s overdragen aan de generatie na hen. FFP, de beroepsorganisatie voor financieel planners, stelt op woensdag 2 oktober haar jaarcongres in het teken van generaties.

Onder de titel ‘Grip op Generaties’ duiken de congresdeelnemers – voornamelijk Certified Financial Planners (CFP®) aangesloten bij FFP – dieper in de kenmerken, drijfveren en financiële ambities van verschillende generaties. Doel van het congres is om meer te weten te komen over de waarden, interesses en behoeften van bijvoorbeeld babyboomers, millennials en de generatie Z. Opdat financieel planners nog beter in staat zijn om met hun klanten gesprekken te voeren over hun (financiële) toekomst.

The Great Wealth Transfer

De aanstaande vloedgolf aan erfenissen – ook wel ‘The Great Wealth Transfer’ genoemd – is daar zonder twijfel op van invloed. Zo vormen de drie miljoen babyboomers, momenteel 63 tot 78 jaar oud, door het succes van de naoorlogse wederopbouw de meest welvarende generatie ooit. Hun vermogen zal bij overlijden worden overgedragen aan hun kinderen.

Overigens is eerst nog de zogenoemde ‘stille generatie’ aan de beurt, geboren vóór of nog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van deze tachtigplussers zijn er nog circa 900.000 in Nederland. Experts hebben berekend dat deze generatie circa 360 miljard aan vermogen zal nalaten aan hun kinderen, de huidige 55- tot 75-jarigen, voor een deel de toch al vermogende babyboomgeneratie. De totale omvang van het vermogen van babyboomers wordt geschat op meer dan een biljoen euro.

Erfbelasting

Voorspelbaar is dat de omvang van deze cijfers zal leiden tot een intensieve discussie over erfbelasting. Deze belastingvorm leverde in 2021, het meest recente jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, de Staat der Nederlanden 1,6 miljard euro op. Hoewel de belasting te boek staat als de minst populaire van Nederland, gaan er steeds meer stemmen op om de tarieven voor de erfbelasting te verhogen. Mede door de belastingvrije voet is de gemiddelde belastingdruk momenteel 6,4%, tegen bijvoorbeeld 37% of 49,5% belasting op inkomen uit arbeid.

Expertmeetings

Tijdens het FFP Congres kunnen de deelnemers meer dan twintig vakinhoudelijke sessies op het terrein van financiële planning volgen. Een van die ‘expertmeetings’ is de sessie onder de titel ‘Schenken: kwestie van vermogensstructuur of estate planning?’ Conny Weber,

voorzitter van de Vereniging van Financiële Beroepsorganisaties (VFBO) en freelance docent bij Dukers & Baelemans,

gaat in deze expertmeeting in op de verschillende mogelijkheden die er zijn om vermogen over te dragen aan volgende generaties. Ze gaat daarbij specifiek in op de familiestichting.

Naast alle subsessies verschijnen op het plenaire podium van het FFP Congres twee keynote sprekers. Allereerst zal Christine Boland de tijdgeest analyseren en opkomende trends identificeren. Als afsluiter laat Rico Bakker zien wat ‘de kracht van een slecht idee’ is.

Het FFP Congres, hét event voor financiële planning in Nederland, vindt op 2 oktober plaats in congrescentrum NBC in Nieuwegein. Inschrijven voor deelname is nog mogelijk op www.ffpcongres.nl

2656 gespecialiseerde planners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief 'Jouw Plan'

  • Elke verandering in je leven vraagt om financiële planning!
  • Blijf op de hoogte van relevante financiële onderwerpen!
  • Advies, tips en leuke podcasts!
Je ontvangt onze nieuwsbrief één keer per kwartaal. Je kunt je op elk moment afmelden via de afmeldlink in de nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!

Vanaf nu krijg je elk kwartaal de FFP nieuwsbrief in je mailbox.