Wij willen vrouwen helpen om financieel zelfbewuster te worden

Datum: 10-12-2019 In:

Amsterdam, 10 december 2019 – Vrouwen hebben minder zelfvertrouwen dan mannen in het nemen van grote financiële beslissingen. Dit blijkt uit een recent FFP-onderzoek. “Wij willen vrouwen graag helpen om financieel zelfbewuster te worden”, vindt FFP-voorzitter Rob van den Aker.

“Nu lopen ze te vaak het risico dat ze niet op eigen benen kunnen staan als de situatie daarom vraagt. Veel vrouwen hebben minder affiniteit met financiën, zodat ze moeilijker de juiste stappen kunnen zetten naar financiële zelfstandigheid”. Om de drempel te verlagen voor die belangrijke eerste stap hebben veel FFP Financieel Planners een extra kerstcadeautje voor vrouwen: een uur gratis consult bij een Gecertificeerd Financieel Planner.

FFP schenkt deze week via een social media campagne extra aandacht aan de financiële situatie van vrouwen omdat de overheid – en de samenleving in het algemeen – steeds meer zelfredzaamheid van de burger vraagt. Vrouwen blijken hierin extra kwetsbaar.

Vrouwen worstelen met ‘de grote geldzaken’

Jacqueline van der Vorm, gecertificeerd financieel planner en zelfstandig adviseur, herkent die kwetsbaarheid in haar praktijk. “Ik heb helaas genoeg voorbeelden gezien waarbij de vrouw er slecht vanaf komt.” Tegelijk constateert zij dat vrouwen doorgaans minder aandacht aan hun financiële toekomst besteden dan mannen. “Mannen nemen zich vaker voor om niet rood te staan, hun rekeningen op tijd te betalen, te kijken of verzekeringen nog passend zijn en hun pensioensituatie te onderzoeken. Vrouwen worstelen eerder met ‘de grote geldzaken’ zoals belastingaangifte, hypotheek en pensioen. Die worsteling wordt voor veel vrouwen een steeds groter risico, nu de overheid haar vangnet steeds meer terugtrekt.”

Slechts 11% vrouwen denkt voldoende pensioen te krijgen, blijkt uit FFP-Nibud onderzoek

Het onlangs gehouden FFP-onderzoek uitgevoerd door Nibud over pensioen staaft die bevindingen met cijfers. Zo blijkt dat 53% van de vrouwen pensioenen moeilijk te begrijpen vindt. Slechts 11% van de vrouwen denkt vrij zeker te weten dat ze straks voldoende pensioen krijgen. Ook maar 14% van de vrouwen heeft vaker met een financieel adviseur gesproken.

Kerstcadeautje van de Gecertificeerd Financieel Planner: gratis uur consult

Van der Vorm ziet ook lichtpuntjes, bijvoorbeeld dat vrouwen vaker van plan zijn om te sparen voor een buffer. Bij dat goede voornemen wil zij samen met haar vakgenoten aanhaken met een speciaal kerstcadeautje: een gratis uur consult van een gecertificeerd financieel planner, zodat vrouwen hun financiën integraal op een rij kunnen laten zetten door een expert.

Voorlichtingsartikelen voor vrouwen

FFP richt zich deze week via social media met diverse voorlichtingsartikelen in het bijzonder op vrouwen die voor een scheiding staan, maar ook op de pensioensituatie van getrouwde en samenwonende stellen en op het financiële vangnet van vrouwelijke zzp’ers.

Meer informatie

Alles over de kerstactie van FFP en de financiële uitdagingen waarvoor vrouwen staan, is te vinden op FFP FinanceToGo