Worden grote leningen bij de eigen BV binnenkort minder aantrekkelijk?

Datum: 30-04-2019 In: Ondernemen

Politiek Den Haag buigt zich de komende maanden over een wetsvoorstel om grote leningen bij de eigen BV minder aantrekkelijk te maken. Waar gaat het precies over, en moet u zich als eigenaar van een BV zorgen gaan maken?

Directeur Groot Aandeelhouder (DGA)
Als eigenaar van een BV wordt u vaak DGA genoemd, directeur/grootaandeelhouder. In veel gevallen zult u enig aandeelhouder zijn, maar dat hoeft niet. U kunt samen met uw levenspartner de aandelen van een BV bezitten of samen met anderen. Belangrijk is dat u het als DGA het voor het zeggen hebt. Dat is prettig om het bedrijf te leiden en dat is prettig om af en toe wat zaken voor privé te kunnen regelen. Zoals bijvoorbeeld door de BV geld aan jou als privépersoon te laten lenen.

Geld lenen in privé
In Nederland gebeurt het op grote schaal. Een DGA heeft in privé geld nodig en leent dat aan zichzelf in privé. Waarom verhoogt hij zijn salaris niet? Of keert een tantième uit? Of doet hij een dividenduitkering? Een salarisverhoging wordt al gauw tegen 52% inkomstenbelasting afgerekend. Dat geldt in principe ook voor een tantième. Een dividenduitkering is gunstiger en kan op dit moment tegen een vast tarief van 25%. En dan toch lenen? Ja, want dat kan tegen 0%. U moet dan ooit de BV wel dat geld terugbetalen, maar wie dan leeft, wie dan zorgt.

En dat is de fiscus een doorn in het oog. Geld wordt privé gebruikt, maar er is geen belasting over betaald. In de praktijk blijkt het heel lastig voor een inspecteur om aan te tonen dat de lening eigenlijk meer het karakter van een dividenduitkering heeft; het geld is niet heel even nodig, maar vaak voor langere tijd.

Wetsvoorstel excessief lenen bij eigen vennootschap
Vandaar dat recent een wetsvoorstel ter consultatie is gepubliceerd dat bovenmatig lenen moet tegen gaan. Wat zegt dit wetsvoorstel? Als u geld leent van uw eigen BV en u doet dit niet voor uw eigen woning, dan mag u ongestraft niet méér lenen dan € 500.000. Anders gezegd: als er meer wordt geleend dan € 500.000, dan wil de fiscus over het meerdere belasting heffen. Als u bijvoorbeeld € 600.000 leent, dan betaalt u over het verschil tussen € 600.000 en € 500.000, dus een ton belasting in box 2. Box 2 is de box die dividenduitkeringen en verkoopwinsten van een BV belast. In feite zegt de fiscus: als u meer leent dan € 500.000, is het meerdere dividend én dus belast. Alleen, u betaalt er wel belasting over, maar de lening staat nog wel steeds, ook die ton, als lening op de balans van uw BV.

Moet u dan twee keer belasting betalen als u echt dividend gaat uitkeren? Zo ver gaat het wetsvoorstel gelukkig niet, er wordt rekening gehouden met eerder betaalde belasting.

Moet u zich als DGA zorgen gaan maken?
Ja en nee. Als u minder dan € 500.000 leent, bent u vooralsnog uit de gevarenzone van dit wetsvoorstel. Leent u ook nog voor uw eigen huis, dan valt dit daar in principe buiten. Heeft u aan blanco leningen meer dan € 500.000, dan is het verstandig om te kijken naar aflossingsmogelijkheden. Het tarief van box 2 gaat stijgen in de jaren, waardoor dividenden straks zwaarder belast gaan worden.

Laat een gecertificeerd financieel planner eens uitrekenen wat verschillende scenario’s voor u betekenen en wat haalbaar is gegeven uw eigen situatie. Niets doen is een slechte optie.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Klik hieronder voor de podcast: