Wat is er sinds 1 januari veranderd in de wet- en regelgeving omtrent wonen?

Datum: 22-01-2019 In: Wonen

Als u een woning huurt, wat verandert er dan voor u in 2019? In ieder geval de mogelijke huurverhoging. De meeste verhuurders verhogen de huur in de zomer, op 1 juli. Wie huurt in de sociale sector heeft met andere regels te maken, dan wanneer u huurt in de vrije sector.

De grens tussen deze twee sectoren ligt in 2019 op een huur van € 720 per maand. Onder dit bedrag is de sociale sector, wie daarboven zit, valt in de vrije sector.

Maximale huurverhoging sociale huurwoning 2019

Wie huurt in de sociale sector, heeft te maken met regels omtrent een maximale huurverhoging. Deze maximale huurverhoging ligt dit jaar tussen de 4,1% en 5,6% en hangt af van uw inkomen in 2017, dus twee jaar geleden.

Als uw huishoudinkomen onder de € 42.436 blijft, dan is de maximale huurstijging in 2019 4,1%. Bij een hoger huishoudinkomen dan € 42.436 betekent dit een maximale huurverhoging van 5,6% dit jaar. Nu zult u zich afvragen: wat is huishoudinkomen?  Dat zijn alle inkomens bij elkaar opgeteld van de mensen die bij u in huis wonen. Bijvoorbeeld van uw partner en/of uw kinderen. Maar alleen van de bewoners die op het moment van de verhoging in uw huis wonen, wordt het inkomen meegeteld.

Voor sommige situaties, los van het inkomen, mag de huur, per 1 juli 2019, nooit meer dan 4,1% omhoog: dit geldt voor huishoudens waar tenminste 1 persoon AOW-gerechtigd is op 1 juli én voor huishoudens die per 1 juli bestaan uit 4 of meer personen.

Dus, woont u in sociale huurwoning, let dan op de volgende zaken:

  • Hebt u een kind in huis met een eigen inkomen en dit kind wil op zichzelf gaan wonen, dan kan het interessant zijn dat uw kind op 1 juli een eigen woning heeft;
  • Woont u met vier mensen in een huis, dan kan het juist weer interessant zijn om, als uw kind wil verhuizen, dit na 1 juli te doen.

Wilt u weten of het huurverhogingsvoorstel dat u van uw verhuurder zult ontvangen binnen de wettelijke grenzen ligt? Bereken dan uw huurverhoging met de huurverhogingscheck 2019 op de site van de overheid: www.rijksoverheid.nl/huurverhogingscheck

Huurverhoging vrije-sectorwoning

Huurt u een vrije-sectorwoning? Dan mag de verhuurder zelf weten hoeveel hij de huur verhoogt. Behalve als in het huurcontract een indexeringsclausule staat. Dan staat de jaarlijkse huurverhoging vast.

Koopwoningen

Wilt u een woning kopen in 2019, dan mag u nog maar een hypotheek afsluiten tot maximaal 100% van de waarde van uw koophuis om gebruik te kunnen maken van belastingaftrek van de rente. Alles wat u méér leent, is niet meer aftrekbaar.

Wilt u kopen onder toepassing van de Nationale Hypotheek Garantie, dan mag een huis niet duurder zijn dan € 290.000 euro. Investeert u in energie besparende voorzieningen, dan ligt die grens een kleine €15.000 hoger en komt u dus daarvoor ook in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Bent u al eigenwoningbezitter en is uw inkomen in 2019 hoger dan ruim € 68.000, dan krijgt u niet meer het hele belastingvoordeel van de hoogste schijf inkomstenbelasting, u krijgt als aftrek niet 52% maar slechts 49%.

Woont u in een monument? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een subsidie voor onderhoud van monumenten. Voorheen was deze subsidie een fiscale aftrek.

Kortom, maatregelen die ingrijpend kunnen zijn voor huurders en huiseigenaren. Een gecertificeerd financieel planner kan u hierbij verder begeleiden.
Benieuwd naar wat er nog meer sinds 1 januari 2019 voor u is veranderd in de wet- en regelgeving? Klik hier voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen, gerangschikt op thema.

Of luister de podcast over dit onderwerp > klik dan HIER