Voorlopige aanslag ontvangen? Betaal in geen geval klakkeloos…

Datum: 15-01-2019 In: Ondernemen

Ga slim om met uw voorlopige aanslag!
Heeft u al een voorlopige aanslag over 2019 ontvangen of krijgt u er binnenkort een? Lees dan hoe u daar voordeel mee kunt behalen.

Elk jaar in december en januari stuurt de Belastingdienst aan een paar miljoen belastingbetalers een voorlopige aanslag over het komende jaar. Dat betekent dat u rond deze tijd mogelijk een voorlopige aanslag over 2019 ontvangt of al hebt ontvangen. Soms zult u moeten betalen, soms ook krijgt u geld terug van de Belastingdienst. Betaal in geen geval klakkeloos, maar lees de voorlopige aanslag goed door en pas hem desgewenst aan. Dat kan via de website van de Belastingdienst (inloggen met DigiD).

Bijbetalen
U kunt een voorlopige aanslag krijgen als de Belastingdienst vermoedt dat in 2019 over uw inkomsten te weinig belasting wordt ingehouden. Dat is vaak het geval als u spaargeld of ander vermogen boven de vrijstelling heeft; als u meerdere pensioenen ontvangt; of als u inkomsten als zzp’er heeft.
De Belastingdienst baseert de hoogte van de voorlopige aanslag op gegevens die zij over eerdere belastingjaren van u heeft. Controleer of deze gegevens nog actueel zijn. Als u dit jaar bijvoorbeeld meer zzp-inkomsten verwacht dan vorig jaar, is uw voorlopige aanslag waarschijnlijk te laag. Door uw verwachte inkomsten bij de voorlopige aangifte te verhogen, krijgt u dan een hogere voorlopige aanslag. Die mag u gespreid over heel 2019 betalen. Verhoogt u de voorlopige aanslag niet, terwijl u wel meer inkomsten verwacht, dan loopt u het risico op een fors hogere belastingaanslag volgend jaar. Die moet u dan wel in één keer betalen.
Is het omgekeerde het geval en verwacht u dit jaar als zzp’er minder inkomsten dan de afgelopen jaren? Verlaag dan uw verwachte inkomsten in de voorlopige aanslag. Mocht pas in de loop van 2019 blijken dat uw inkomsten lager uitkomen, dan kunt u later in het jaar alsnog de voorlopige aanslag wijzigen. U krijgt dan geld terug.

Hypotheekvoordeel naar voren halen
Als u niet automatisch een voorlopige aanslag krijgt, kan het voordelig zijn om er zelf een aan te vragen. U kunt daarmee bijvoorbeeld het voordeel van aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek naar voren halen. In principe geeft u de hypotheekrenteaftrek pas volgend jaar op, namelijk als u aangifte doet over 2019. U krijgt het belastingvoordeel over 2019 dan in de loop van 2020 uitbetaald. Met een voorlopige aanslag kunt u ervoor zorgen dat de Belastingdienst dit belastingvoordeel nu al elke maand uitbetaalt. Of dit verstandig is, is persoonlijk: sommige huizenbezitters vinden het prettig om het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek elk jaar na het doen van aangifte ineens uitgekeerd te krijgen, anderen kiezen voor de teruggave per maand.

Ook andere aftrekposten, zoals giften aan goede doelen of aftrekbare zorgkosten, kunt u met een voorlopige aanslag naar voren halen.

Als u wilt weten of het verstandig is om uw voorlopige aanslag aan te passen, of er een aan te vragen, kan een gecertificeerd financieel planner FFP u hierbij goed adviseren. Wat u uiteindelijk aan belasting moet betalen, kunt u met een voorlopige aanslag niet beïnvloeden. Maar u kunt er wel uw belastingbetalingen mee plannen. Zo houdt u meer grip op uw geld.