Verleng uw vakantie!

Datum: 30-07-2019 In: Relatie

Hoort u dat goed? Verleng uw vakantie? Dat kan toch niet zomaar! Nee, dat klopt, dat kan niet zomaar. Dat vraagt beleid en goede financiële planning. Het is mogelijk! Hoe dan? Allereerst kunt u zich afvragen: Wat is vakantie eigenlijk? Het woord ‘vakantie’ komt uit het Latijn, de taal die oude Romeinen spraken. Het betekent ‘vrij zijn van verplichtingen’. Daarmee hebt u de basis te pakken: u hoeft heel veel dingen niet te doen, zoals bijvoorbeeld werken.

Een stukje geschiedenis
De Romeinen, en dan hebben we over zo’n 2000 jaar geleden, maakten al vakantiereizen. Van reizen in de Middeleeuwen is niet zo heel erg veel bekend, alleen kennen we natuurlijk wel de vele pelgrimstochten. Vanaf de zestiende eeuw zien we dat mensen van adel en gegoede burgerij vakantiereizen gaan maken. Eén van de bekendste vormen van vakantiereizen is de Grand Tour. Kinderen van adel worden op reis gestuurd om wat op te steken van de maatschappij. Ze blijven soms wel een jaar of zelfs nog langer weg. Pas vanaf omstreeks 1850 komt de vakantie in beeld zoals wij die kennen. Toen werd voor het eerst de zomervakantie ingevoerd. Historici denken dat dit te maken heeft met het onderwijs in Amerika: in de zomer zou de hitte zo groot zijn geweest, dat kinderen niet kwamen opdagen op school. Het was gewoonweg te heet om nog wat te doen. Ook de opkomst van vakbonden zou een rol spelen. Hoe dan ook, we kennen nu dus ruim anderhalve eeuw het begrip ‘zomervakantie’.

Vakantie anno nu
Even nog wat cijfers: rond 1970 gaat ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking met vakantie, begin deze eeuw zitten we boven de 80%. En gemiddeld genomen komen we verder: rond 1970 zo’n 1100 kilometer van huis, begin deze eeuw 2700 kilometer, meer dan een verdubbeling. En hoe kan dat allemaal? De welvaart is toegenomen. Mede door technologie: het vliegtuig en de betaalbaarheid van vliegreizen heeft hier een enorme rol gespeeld. Vakantie is als zomervakantie en als tussendoorvakantie niet meer weg te denken uit de maatschappij. Het zoeken naar de balans tussen werken en niet werken ligt aan de basis van vakantie.

Financiële planning geeft rust
Verleng uw vakantie, betekent in diepere zin: maak de periode dat u geen verplichtingen hebt groter. En trekt u dit nog meer door: maak de tijd dat u geen financiële verplichtingen hebt, groter. Hoe doet u dat? Extra aflossen op de hypotheek bijvoorbeeld, vermindert uw financiële verplichtingen. Meer sparen voor pensioen, geeft een grotere financiële buffer en maakt u in de toekomst minder afhankelijk van anderen. Het zijn twee voorbeelden: het ene om bestaande verplichtingen te verminderen, het andere om vrijheid te vergroten. Als u daar op een slimme manier mee omgaat, verlengt u de periode waarin u steeds minder tot geen verplichtingen meer hebt. Het lijkt zo in een paar zinnen simpel, het vraagt natuurlijk enig rekenwerk en fiscaal en financieel plannen, maar het kan wel. Als u er maar mee begint. Een FFP financieel planner kijkt graag met u mee.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Klik hieronder voor de podcast: