Verhuurt u wel eens uw huis aan toeristen? Zorg er dan voor dat u ‘fiscusproof’ bent

Datum: 14-04-2017 In: Vermogensopbouw

Het toeristenseizoen is weer begonnen. Dat betekent dat tienduizenden Nederlanders hun huis oppoetsen voor de verhuur. De verhuur via Airbnb, Wimdu en andere bureaus kan behoorlijk lucratief zijn. Wat niet alle verhuurders beseffen, is dat er nogal wat bij komt kijken op het gebied van regelgeving. Veel gemeenten stellen allerlei voorwaarden aan de verhuur van privéwoningen. En ook op fiscaal gebied moet u aan bepaalde eisen voldoen.

airbnbAls het gaat om incidentele, tijdelijke verhuur als u zelf bijvoorbeeld op vakantie bent, zijn de huurinkomsten in principe voor 70% belast. Deze inkomsten worden belast met inkomstenbelasting, net zoals bijvoorbeeld uw salaris en pensioen (box 1). Het belastingtarief loopt uiteen van 35,55% tot 52%. Wel mag u sommige kosten aftrekken, zodat de belastingdruk lager uitvalt.

Als u niet alleen verhuurt, maar ook bijvoorbeeld een ontbijt verzorgt, gelden niet langer de regels voor de tijdelijke verhuur. Ook als u uw huis, of een deel ervan, niet incidenteel maar een groter deel van het jaar verhuurt, veranderen de regels. Dan worden de inkomsten niet voor 70% maar voor 100% belast. Mogelijk valt het verhuurde deel dan ook niet langer onder de ‘eigen woning’, maar wordt dat deel van uw huis beschouwd als een onderneming. U moet dan een boekhouding bijhouden. Dit heeft ook gevolgen voor uw hypotheek.

Nog weer andere regels gelden bij de verhuur van een vakantiehuis of een andere woning waar u niet officieel staat ingeschreven. Vaak zijn de huurinkomsten dan onbelast. Dan echter kunt u de kosten niet aftrekken. De woning wordt wel jaarlijks belast met 0,86% tot 1,62% vermogensrendementsheffing.

Hierbij wel een waarschuwing: u wordt geacht om werkelijk niets meer te doen dan passief verhuren. Als u zelf uw vakantiehuis regelmatig opknapt voor de verhuur, als u zelf de schoonmaak doet, ontbijt verzorgt of andere extra diensten aanbiedt, kan de fiscus van mening zijn dat er sprake is van werk dat net zo moet worden belast met inkomstenbelasting als andere inkomsten uit werk. Dan zijn niet alleen de extra diensten, maar dan worden ook de huurinkomsten volledig belast in box 1.

Als verhuurder moet u ook btw afdragen. In de praktijk zal dat lang niet altijd gebeuren, omdat de meeste vakantieverhuurders onder de grens blijven waarboven btw moet worden afgedragen. Toch is het verstandig om wel ontheffing aan te vragen.

Tenslotte moet u in veel gemeenten toeristenbelasting afdragen.

Bij de vakantieverhuur komt dus heel wat kijken. Om te voorkomen dat u een naheffing en een boete krijgt van de Belastingdienst of van uw gemeente is het verstandig u goed voor te bereiden op de verhuur.  Een financieel planner met het keurmerk FFP CFP® kan u daarbij adviseren en u behoeden voor fiscale uitglijders.