Titel FFP verandert per 2022 in CFP®

Datum: 08-02-2021

Amsterdam, 8 februari 2021, Adviseurs die zijn gecertificeerd als financieel planner zullen vanaf 1 januari 2022 alleen nog de titel CFP® gebruiken. CFP® staat voor Certified Financial Planner. Met die stap intensiveert de Vereniging FFP haar samenwerking met de internationale Financial Planning Standards Board (FPSB Ltd). Bovendien draagt de keuze voor de titel CFP® bij aan een eenduidige uitstraling van de beroepsgroep in Nederland.

De circa 3.000 leden van beroepsvereniging FFP gebruiken momenteel in hun klantcommunicatie nog verschillende titels: alleen FFP, alleen CFP® of beide titels. Met ondersteuning vanuit FPSB, onder meer met extra marketing en communicatie, gaat FFP inzetten op één krachtig keurmerk en een eenduidige uitstraling naar (particuliere en zakelijke) klanten. De titel FFP zal om die reden met ingang van het jaar 2022 niet meer worden gebruikt.

Internationaal netwerk

FFP is sinds 2015 aangesloten bij FPSB. Daar zijn thans 26 nationale organisaties voor Certified Financial Planners bij aangesloten. Leden van de vereniging FFP maken hiermee onderdeel uit van een internationaal netwerk van niet minder dan 190.000 financiële planners.

De positionering van gecertificeerde financiële planning in de Nederlandse markt verbetert door alleen nog de internationale titel CFP® te voeren. FPSB streeft naar een zo groot mogelijke professionaliteit en draagt wereldwijd de relevantie van financiële planning uit. Binnen dit netwerk wisselen de aangesloten organisaties kennis en best practices uit over uiteenlopende thema’s rond financiële planning. Ontwikkelingen op het gebied van Fintech rondom financiële planning zijn daar een voorbeeld van.

Opleidingseisen ongewijzigd hoog

De Vereniging FFP blijft als zelfstandige, nationale organisatie bestaan. Dit geldt ook voor de samenwerking die FFP hier heeft met SEH en RFEA binnen het Verbond van Financiële Beroepsorganisaties (VFBO).
De inhoud van het beroepsprofiel, de opleidingseisen en het certificeringstraject blijven eveneens ongewijzigd. De aan de vereniging verbonden stichting blijft hiervoor verantwoordelijk. De strenge eisen die aan financiële planners worden gesteld op het gebied van certificering en permanente educatie bieden klanten grote zekerheid in deskundigheid en praktijkervaring.

FFP ondersteunt leden bij aanpassing naar CFP®

De leden van FFP worden de komende maanden ondersteund om de overgang naar het CFP®-keurmerk zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zij hebben tot 31 december 2021 de tijd om hun FFP-uitingen uit te faseren en de CFP®-titel te integreren in hun communicatiemiddelen.