Ruzie over geldzaken? Hoe los je het op!

Datum: 25-06-2019 In: Relatie

Een kwart van de Nederlandse stellen heeft wel eens ruzie over geld. Meestal gaat dat over bezuinigen. Dat vertelt het NIBUD in een rapport dat is net is verschenen. Het opvallende is dat áls er gekibbeld wordt over bezuinigen het niet gaat over óf er bezuinigd moet worden, maar de manier waarop.

Ook zijn er vaak ruzies bij stellen over het bestedingspatroon van de partner of over sparen. Wat verder uit het onderzoek van het NIBUD naar voren komt, is dat stellen die moeite hebben met rondkomen of betalingsproblemen hebben, vaker ruzie hebben over geld dan huishoudens die financieel ruim in hun jasje zitten. Gebrek aan grip op je geld is de rode lijn in de meeste gevallen.

Hoe krijg je grip op je geld?
Het begint met inzicht in je geldzaken, in wat je uitgeeft en wat je aan inkomen geniet. Voor veel mensen is dat een black box. Ze hebben geen idee! Als je mensen vraagt hoeveel ze op maandbasis besteden, zitten ze er vaak naast. Hoe komt dat? Mensen vinden geld niet zo interessant, het is veel interessanter wat je ermee kunt doen. Uitgaan, kleding kopen, vakantie vieren, lekker eten. Maar is het niet zo, dat als je weet wat je uitgeeft, je er bewuster mee om kunt gaan en dus keuzes maakt? Als je nu € 1.000 uitgeeft door contante opnames van geld uit de muur en niet weet waar het blijft, hoe fijn zou het dan zijn om precies te weten waar die € 1.000 aan is uitgegeven? En dan jezelf af te vragen of je met die € 1.000 iets hebt gekocht waar je heel blij van wordt… Bij financiële planning is dat vaak de eerste stap. Bekijk maar eens aan de hand van je bankafschriften waar het geld naar toe is gegaan. Het is verhelderend.

Bepaal je doelen
Stap twee is je doelen bepalen. Wat vind je belangrijk om lekker te leven? Wil je veel geld uitgeven aan woongenot? Dus, een mooi huis, een mooie inrichting en een goed verzorgde tuin? Of vind je het belangrijker om de mensen in je directe omgeving te steunen? Hoeveel geld wil je besteden aan je kinderen? Gaan ze studeren of help je hen met het opzetten van een eigen zaak? Of ben je meer de bon vivant die graag uit eten gaat of op reis? Het is natuurlijk niet zo dat iedereen maar één doel heeft. Het is ook niet zo dat al je doelen altijd op hetzelfde moment verwezenlijkt moeten worden. Je wilt misschien over tien jaar een grote reis maken, over drie jaar je kind laten studeren en verder meteen een potje voor uitgaan reserveren. Waarom is dat handig? Door je korte- en ook je langetermijndoelen te bepalen, ga je je leven inrichten zoals jij dit wilt. En je gaat er een budget aan toekennen. Om daarop te kunnen sturen.

Verbinden
In stap drie brengen we de eerste twee stappen bij elkaar. Je weet nu waaraan je je geld uitgeeft (dat is stap 1) en we weten nu ook waar je je geld aan uit wilt geven (stap 2). Wat doe je dan vervolgens: beide stappen met elkaar verbinden. Dat doen we nu voor uitgaven. En dat kunnen we natuurlijk ook voor inkomen doen. Dit zal betekenen dat je aan bepaalde zaken minder gaat uitgeven, omdat je die minder belangrijk vindt. En aan andere zaken meer, omdat je daar blij van wordt.

Dit is persoonlijke financiële planning in optima forma. Een gecertificeerd financieel planner helpt je zo niet alleen om ruzies te voorkomen, maar vooral een blijer mens te worden.

Doordenken met FFP.

 

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Klik hieronder voor de podcast: