Korte of lange rentevaste periode. Wat kiest u?

Datum: 04-06-2019 In: Wonen

De hypotheekrente lang of juist kort vastzetten? Het is een vraag waar veel consumenten mee worstelen. Uiteindelijk kiezen de meeste Nederlanders voor een langere rentevaste periode. Dit is logisch omdat het in onze volksaard zit om zekerheid te kiezen.

Rentevaste periode
De populairste rentevaste periode is tien jaar. Bij de huidige lage rente is ook de vaste rente van vijftien en twintig jaar populair. Onderzoekers vermoeden dat daarbij sprake is van een compromis tussen zekerheid en prijs. Ga maar na: de rente dertig jaar vastzetten is het toppunt van zekerheid, maar wordt door velen als duur ervaren. Een korte rentevaste periode van bijvoorbeeld drie jaar vast of een variabele rente is vaak veel goedkoper, maar wordt gezien als risicovol.

Rentemix
Om uw renterisico te beperken, kunt u ook een mix van rentevaste periodes nemen. Bij een rentemix sluit u verschillende leningdelen af met verschillende rentevaste periodes. Alle combinaties zijn mogelijk. Zo kunt u kiezen tussen een combinatie van een rentevaste periode van twee jaar, tien jaar en twintig jaar vast. Op die manier profiteert u van de voordelen van de verschillende renteperioden. Een korte renteperiode is speculatiever, maar levert u meer geld op in de vorm van lagere maandlasten. Een lange renteperiode biedt meer zekerheid, maar is duurder en levert u financieel dus minder op dan een korte renteperiode. Bent u iets offensiever ingesteld, dan kiest u een groter deel aan korte renteperioden. En bent u juist defensiever van aard, dan kiest u een groter deel aan lange rentevaste perioden.

Renterisico
Op deze manier kunt u uw renterisico beperken door te kiezen voor bijvoorbeeld drie of vier verschillende rentevaste perioden. Het voordeel van deze methode ten opzichte van slechts één rentevaste periode, is dat uw rentes verschillende afloopdata kennen. Dit in tegenstelling tot de keuze voor één rentevaste periode. Stel dat de rente over tien jaar zeer hoog is, dan moet u op dat moment dus een hoge rente over de gehele hypotheek kiezen. Bij de rentemix wordt dit risico gespreid. Net als bij beleggen kunnen er drie hoofdvarianten worden onderscheiden:

  • Defensieve rentemix: geschikt als u op zoek bent naar zekerheid en/of als u over weinig eigen geld beschikt om een rentestijging op te vangen. Een voorbeeld van een defensieve rentemix is 25% van de hypotheeksom tien jaar vast, 25% daarvan vijftien jaar en 50% daarvan twintig jaar vast.
  • Gebalanceerde rentemix: geschikt als u op zoek bent naar een mix van zekerheid en kansen en/of als u over voldoende eigen geld beschikt om een rentestijging op te vangen. Een voorbeeld van een gebalanceerde rentemix is 25% van de hypotheeksom drie jaar vast, 25% daarvan vijf jaar en 50% daarvan tien jaar vast.
  • Offensieve rentemix: geschikt als u op zoek bent naar een mix van zekerheid en kansen, met de nadruk op kansen, en/of als u over voldoende eigen geld beschikt om een rentestijging op te vangen. Een voorbeeld van een offensieve rentemix is 50% van de hypotheeksom variabele rente of een jaar vast, 25% daarvan drie jaar en 25% daarvan vijf jaar vast.

U kunt de besparing die de rentemix oplevert eventueel gebruiken om extra af te lossen op uw hypotheekschuld. Laat een gecertificeerd financieel planner eens uitrekenen welke rentemix het beste bij uw persoonlijke en financiële situatie past.