Slimme stappen voor een hogere hypotheek!

Datum: 24-04-2018 In: Wonen

Hoe kan ik op een slimme manier meer geld lenen voor mijn huis? Hoe kan ik een hogere hypotheek krijgen? Onlangs werd die vraag gesteld in een televisieprogramma van RTL Z. En het antwoord was verbluffend.

Je kan inderdaad meer hypotheek krijgen als je een aantal slimme stappen neemt. Stap 1 is dat je kiest voor een renteperiode van minimaal tien jaar. Waarom? De reden is heel simpel. Banken berekenen je woonlasten op basis van een aantal regels. Als de hypotheek te zwaar op je inkomen zou drukken, zal de bank geen hypotheek verstrekken.

Rekenrentes
Om te voorkomen dat je woonlasten te zwaar worden, moet de bank ‘rekenrentes’ hanteren. Voor hypotheken waarvan de rente tien jaar of langer vaststaat, is dat de werkelijke rente. Voor hypotheken die korter duren, moet de bank een hogere rente aanhouden. Dat betekent dat de bank eigenlijk met een te hoge en dus te dure rente rekent. Je betaalt wel minder, maar de bank mag daarmee niet rekenen. Het effect is duidelijk; je krijgt niet de volledige hypotheek die je zou kunnen hebben als de bank met de echte rente had gerekend. En dat werkt dus alleen met een rente van tien jaar of langer.

Gemiddelde rente
De tweede slimme stap is iets rekenkundigs en bijna zo vreemd als het klinkt. De gemiddelde rente moet uitkomen op een heel of half percentage plus 0,01%, dus bijvoorbeeld 2% of 2,5% plus 0,01%, dus 2,01% of 2,51% gemiddeld. Zo’n heel klein verschil (0,01% rente) kan leiden tot een hypotheek die wel 10.000 tot 15.000 hoger kan liggen, simpelweg door dus een heel klein beetje meer rente. Zijn er dan banken die een rente van 2,01% of 2,51% aanbieden? Helaas, dat wordt even een probleem. Maar, niet getreurd, het antwoord zit hem in de term ‘gemiddelde’ rente. Dat betekent dat je een hypotheek in twee of meer delen kunt opknippen. Rentes van 2,05% komen bijvoorbeeld wel voor. En als je een hypotheek hebt die voor de helft een rente 2,00% en voor de andere helft 2,05% heeft, zit je gemiddeld boven de 2%. En kun je dus je doel bereiken van die hogere hypotheek.

Aflossen
Zoals we weten moeten we tegenwoordig aflossen op een hypotheek om belastingaftrek over de rente te krijgen. In de maandlasten wordt dan niet alleen de rente, maar ook de aflossing meegenomen en berekend door de bank. Méér lenen moet uiteraard wel verantwoord zijn. Het aardige in de aanpak zoals gepresenteerd bij RTL Z is echter wel, dat een hogere hypotheek mogelijk is.

Advies nodig?
Dus Tip 1: een rentevaste periode van 10 jaar en meer en tip 2: een gemiddelde rente die net even boven een heel getal ligt (2,01% in plaats van 2% rond). Voor een juiste toepassing en advies over deze slimme manier van extra lenen voor je huis, kun je bij een gecertificeerd Financieel Planner FFP terecht. De Financieel Planner kan ook het inzicht geven om hierin verantwoordelijke keuzes te maken.