‘De Week van het geld 2018’

Datum: 12-03-2018 In: Kinderen

Deze week is het ‘De Week van het geld 2018’, met bijzondere aandacht voor kinderen en geld. Goed omgaan met geld begint bij een adequate financiële opvoeding, iets waar ouders en de school een belangrijke plaats innemen. Maar ook de financieel planner kan zijn steentje bijdragen. Wat zijn zaken waar ouders met kinderen tegenaan lopen als het gaat om kinderen en geld?

Hoeveel zakgeld geef ik mijn kind? Moet mijn kind al leren sparen? Hoe oud moet mijn kind zijn om zelf geld te mogen verdienen? En hoe krijg ik mijn kind financieel zelfstandig? Het zijn allemaal vragen die aan bod komen tijdens de Week van het geld, die van 12 tot en met 16 maart wordt gehouden, dus nu volop aan de gang is.

De Week van het geld staat in het teken van ‘het kind’. Allerlei scholen doen er aan mee, basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Er worden speciale lessen gegeven over geld, waarbij ook een aantal financieel planners voor de klas staat. Maar als ouder kun zelf ook het een en ander doen. Werkbladen en opdrachten zijn te downloaden van de site. Voor de allerkleinsten, dus de kinderen van groep 1 en 2, is het bijvoorbeeld belangrijk om geld te kunnen herkennen. Welke munt heeft welke waarde of welk briefje is 5 euro en welk briefje 10 of 20 euro. Daar begint het mee.

Voor de kinderen in de laatste jaren van het middelbaar onderwijs is er een begrotingsspel online, waarin je kind van minister van financiën kan zijn en de gevolgen ziet van bepaalde uitgaven. Bijvoorbeeld als je meer geld aan onderwijs uitgeeft, dan moet je ergens anders op beknibbelen. Het financieel opvoeden van kinderen is een belangrijke taak van school en ouder. Wie jong leert hoe het zit met uitgeven en geld verdienen, heeft later een betere startpositie in de maatschappij. Wie jong leert om ook geld opzij te zetten voor ‘later’, leert ook discipline te ontwikkelen.

Terug naar de ouder: Hoeveel vakantiezakgeld geef je je kind bijvoorbeeld in de laatste jaren van de basisschool? Als je kind 5 euro zakgeld in de week krijgt en je gaat drie weken met vakantie, dan geef je 15 euro. Maar geef je dat bedrag in één keer of per week? Als je het in één keer geeft, loop je het risico dat het geld sneller op is dan de drie weken voorbij zijn. Op moet dan ook echt op zijn. En dat kan teleurstelling en stress opleveren. Is het dan zinvol om het zakgeld toch per week te betalen? Dan leert je kind niet plannen. Veel ouders kiezen ervoor om het bedrag wel in één keer te geven, speciaal voor dat leereffect. En hoeveel vakantiegeld krijgen kinderen in groep 8 gemiddeld in Nederland? Volgens de site van de Week van het geld is dat 29 euro. En hoeveel krijgt een kind dat naar de middelbare school gaat? Dit is fors meer, namelijk gemiddeld 56 euro.

Tijdens deze Week van het geld is het belangrijk om eens stil te staan bij de financiële opvoeding van je kind. Help je kind om te gaan met geld, met uitgaven en inkomsten, met sparen en werken voor geld. Jong geleerd is oud gedaan. En ook de gecertificeerd financieel planner staat voor je klaar, voor de klas of bij je thuis.

> Klik HIER en luister naar het hele verhaal via de Podcast van FFP