De energietransitie: zo doet u er uw voordeel mee

Datum: 29-01-2019 In: Wonen

De overgang naar andere energiebronnen is niet alleen een kostenpost. Als u het slim aanpakt, kan het u ook geld opleveren.

De energietransitie is in volle gang. Overal verschijnen zonnepanelen, elektrische auto’s en windmolens. Als consument merkt u de energietransitie beslist ook in uw portemonnee. Zo verhoogde de overheid begin dit jaar de belasting op aardgas. Maar de energietransitie hoeft u niet alleen maar geld te kosten. U kunt er ook van profiteren.

Zonnepanelen
Met de installatie van zonnepanelen wekt u uw eigen elektriciteit op. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren spectaculair gedaald. De terugverdientijd – het aantal jaren waarbinnen u deze investering terugverdient – is dan ook sterk afgenomen.
Als u overweegt om zonnepanelen te kopen, is het belangrijk om goed uw huiswerk te doen. Niet alleen in technisch opzicht – welke panelen passen het beste bij uw woonsituatie? – maar ook in financieel opzicht. Zo kunt u de stroom die u opwekt maar niet zelf gebruikt, aan het net leveren. Daar krijgt u geld voor. Dat heet salderen. Deze salderingsregeling wordt waarschijnlijk in 2021 vervangen door een subsidieregeling. Houd hier rekening mee, want zonnepanelen koopt u voor de lange termijn.
Een ander aandachtspunt is dat sommige gemeentes subsidie geven als u investeert in zonnepanelen.

Isolatie
Hoewel het misschien niet zo’n zichtbare investering is als zonnepanelen, kunt u met isolatiemaatregelen vaak een hoog rendement maken. Als u geld leent om uw huis energiezuiniger te maken, kunt u in aanmerking komen voor een lening met een lage rente van het Nationaal Energiebespaarfonds. Verder bieden sommige banken hypotheken aan waarbij de rente lager uitvalt naarmate uw woning duurzamer is. Daarnaast ondersteunen sommige gemeentes met onder meer gunstige leningen en subsidies de verduurzaming van uw huis.

Elektrisch rijden
Het zal u niet zijn ontgaan dat er steeds meer elektrische auto’s op de weg rijden. De batterijen worden steeds beter en de aanschafprijs wordt lager, al blijven elektrische auto’s duurder dan auto’s met een conventionele motor. Toch kan het – afhankelijk van uw situatie – voordelig zijn om elektrisch te rijden. Als u zakelijk rijdt, is er een extra voordeel van de lage bijtelling voor privégebruik.

Groen beleggen
Over beleggingen in bepaalde duurzame bedrijven en projecten betaalt u geen vermogensrendementsheffing. Dat geldt voor beleggingen die van de overheid het groencertificaat hebben gekregen. Enkele banken bieden groene beleggingsfondsen aan. Deze fondsen lenen geld uit aan groene bedrijven en projecten. Veel van deze bedrijven en projecten zijn actief op het gebied van de energietransitie. Er zijn ook fondsen die in één bepaalde sector beleggen, bijvoorbeeld in windenergie of in duurzame woningen.

U ziet dat u op verschillende manieren kunt profiteren van de overgang naar meer duurzame vormen van energie en naar energiezuiniger wonen en vervoeren. Een gecertificeerd financieel planner FFP kan u helpen te bekijken welke maatregelen voor u interessant kunnen zijn en wat die concreet opleveren. Zodat de energietransitie voor u geen kostenpost is, maar juist geld kan opleveren.

Bronnen: www.energiebesparinglening.nl/particulieren | www.energiesubsidiewijzer.nl | www.anwb.nl/auto/autobelastingen/bijtelling | www.rvo.nl/subsidies-regelingen/regeling-groenprojecten/voorwaarden-regeling-groenprojecten/banken-met-een-groenfonds