Wanneer is lenen interessant?

Lenen is het tegenovergestelde van sparen. Je koopt geld in dat je te weinig hebt, in plaats van dat je geld opzij zet dat je over hebt. Is lenen interessant geworden nu de rente zo laag is?

Is je lening aftrekbaar?
Ooit kon je als particulier de rente van elke lening aftrekken. Dat is allang niet meer zo. Alleen de rente van de lening voor je huis (de hypotheek) en eventueel voor de verbetering van je huis kun je tegenwoordig nog van de belasting aftrekken. Schulden zijn daardoor veel duurder geworden. In het algemeen kunnen we dus stellen: een lening is alleen nog maar interessant voor het kopen van een huis. Los daarvan is het maar de vraag hoe lang de hypotheekrenteaftrek nog standhoudt.

Welke grenzen zijn er aan de hypotheekrenteaftrek?
Aan de hypotheekrenteaftrek worden inmiddels steeds meer beperkingen opgelegd. De rente over de lening is nu maximaal 30 jaar aftrekbaar. Dat is iets om rekening mee te houden als je tussentijds verhuist naar een duurdere woning. Je hypotheek is hoger geworden, maar de rente is voor een deel minder lang aftrekbaar.

Voor hypotheken die ná 2013 zijn afgesloten, is bovendien alleen de rente aftrekbaar als het gaat om een lineaire of annuïteitenhypotheek. Verder is intussen de bijleenregeling in het leven geroepen. Die geldt voor iedereen die een huis met winst verkoopt en een ander huis terugkoopt. De fiscus gaat er dan van uit dat je de overwaarde volledig besteedt aan de aankoop van het nieuwe huis. Als je toch een lening afsluit voor de totale koopprijs, dan is niet alle hypotheekrente aftrekbaar. De bijleenregeling gaat ook op als je je woning na een scheiding hebt verkocht en binnen drie jaar een andere woning koopt.

Scheiden kan nog meer negatieve gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. Toen je nog was getrouwd of samenwoonde, was je fiscaal partner van elkaar. Daardoor mocht je onderling schuiven met je inkomsten en uitgaven. Een hypotheek kon je op die manier aftrekbaar maken van het hoogste inkomen. Na een scheiding kun je echter in een lager belastingtarief vallen.

Win ook goed advies in als je gaat samenwonen in een nieuwe koopwoning of in de koopwoning van een van jullie beiden. Het tijdstip van samenwonen kan bepalend zijn voor de optimale hoogte van je hypotheekrenteaftrek.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten