Familiespaargeld bv.

Heb je een vermogen dat je niet wilt beleggen? Dan is in tijden van lage rente een spaargeld-bv een interessant alternatief. Ook je kinderen kun je daarin laten delen. Dan ontstaat er een familie-spaargeld-bv.

Hoe werkt een familie-spaargeld-bv?
Bij de start van de bv is er nog geen sprake van winst. Er is dus ook geen aanmerkelijk belang waarover de fiscus inkomstenbelasting heft. Daarom is het verstandig om de kinderen meteen na oprichting te laten deelnemen in de bv.

Let op: als je de aandelen schenkt, betalen je kinderen schenkbelasting over de waarde ervan, met aftrek van de schenkingsvrijstelling. Verkoop je de aandelen via een achtergestelde lening, dan moeten zij jou jaarlijks rente betalen. Die kun je wel weer aan hen terugschenken.

Hoe hou je zeggenschap over de familie-spaargeld-bv?
Via een stichting administratiekantoor – waarvan je zelf de bestuurder wordt – kun je de aandelen certificeren. Zo hou je zeggenschap over het vermogen. Ook jouw kinderen kunnen (op termijn) deel uitmaken van het bestuur.

Hoe keer je uit de familie-spaargeld-bv uit?
Geld uit de familie-spaargeld-bv halen kan door middel van dividend of het terugbetalen van gestort kapitaal. Over dividend betaal je aanmerkelijkbelangheffing, in het tweede geval kan het mogelijk onbelast. Het kan dan wel nodig zijn om de statuten aan te passen.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten