Beleggen: Zelf doen of laten doen?

Welke overwegingen spelen mee als u twijfelt tussen zelf beleggen of laten beleggen?
Als u gaat beleggen, kunt u op twee manieren de hulp inroepen van experts: u kunt zelf beleggen op basis op effectenadvies of het werk laten doen door een vermogensbeheerder.

Wat is het verschil tussen vermogensbeheer en effectenadvies?
Volgt u zelf de financiële markten? Dan is het begrijpelijk als u uw eigen beleggingsbeslissingen wilt nemen, maar wel af en toe wilt sparren met een bekwame adviseur. Effectenadvies is dan de beste keuze. Daarin houdt u de eindverantwoordelijkheid voor aan- en verkoop van aandelen en andere waardepapieren.

Als u kiest voor vermogensbeheer, geeft u een mandaat aan een vermogensbeheerder. Die maakt vervolgens de keuzes voor u, binnen de grenzen die u vooraf samen hebt afgesproken.

Vermogensbeheer is toegankelijker geworden
Ooit was vermogensbeheer voorbehouden aan mensen die minstens één miljoen euro aan vrij beschikbaar vermogen te beleggen hadden. Daarin is de laatste jaren verandering gekomen. De ondergrens is bij veel banken gedaald naar € 250.000. Die zal naar verwachting nog verder dalen. Vermogensbeheer via internet kan zelfs al vanaf € 25.000.

Vooraf stel je samen met je vermogensbeheerder of effectenadviseur een risicoprofiel op. Wil je een hoog rendement en ben je bereid daarvoor een hoger risico te lopen? Dan ziet je profiel er heel anders uit dan wanneer je liever behoudend belegt en genoegen neemt met een lager rendement op je vermogen. Ook je levensfase is van belang voor de keuze van je beleggingscategorieën, net als de vraag of je later echt van je vermogen moet leven.

Van provisie naar all-in-tarief
Vermogensbeheer is populairder geworden doordat beheerders niet langer provisie in rekening mogen brengen. Door de toenemende concurrentie werken veel vermogensbeheerders nu met een all-in-tarief. Daarin zijn de beheerfee, de transactiekosten en het bewaarloon opgenomen.

De juiste keuzes
Zelf beleggen of laten doen? Dat hangt af van je houding ten aanzien van financiële beslissingen, je levensfase en vrije tijd én de aard van je vermogen. Een gecertificeerd financieel planner met het CFP-keurmerk verplaatst zich in jouw situatie en helpt je om de keuzes te maken die bij jouw leven passen.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Sluiten