Examen oude stijl

Alle aanmeldingen verlopen via de website van Cito. Hier kunt u meer informatie vinden over de examendata en de kosten van de examens.

Het theorie examen oude stijl bestaat uit 3 meerkeuzetoetsen van ieder 15 vragen. Daarna volgt het praktijkexamen dat bestaat uit een casus die thuis uitgewerkt moet worden én een mondeling examen. Een onderdeel van het examentraject oude stijl is een vaardigheidstraining, deze moet afgerond zijn voordat de kandidaat het mondeling examen aflegt.

Let op: behaalde onderdelen van het examen oude stijl geven GEEN vrijstelling voor onderdelen van het examen nieuwe stijl en andersom. Dit betekent dat u er rekening mee moet houden dat als u eenmaal een onderdeel van het examen oude stijl hebt behaald, u het volledige examen oude stijl moet afleggen.

Voor de theorie-examens FFP 1, 2 en 3 geldt dat een kandidaat tot 1 mei 2020 nog examen kan doen (gebaseerd op wet- en regelgeving 2019). Daarna zijn herkansingen ook niet meer mogelijk. Als sprake is van bijzondere omstandigheden (overmacht) kunnen herkansingen voor de toetsen 1, 2 of 3 van het theorie-examen ook na 1 mei 2020 plaatsvinden. Hiertoe moet de kandidaat een onderbouwd verzoek indienen bij Cito dat ter beoordeling aan FFP zal worden voorgelegd. Let op: eventuele herkansingen na 1 mei 2020 blijven gebaseerd op de wet- en regelgeving 2019. Na 1 oktober 2020 zijn herkansingen voor overmachtsituaties niet meer mogelijk.

Voor het praktijkexamen FFP geldt dat de laatste examenmogelijkheid in week 45 van 2020 is (2 t/m 6 november 2020). Herkansingen zijn daarna niet meer mogelijk. Let op! De praktijkexamens in juni en november zijn op basis van wetgeving 2020. Als u hierna nog onderdelen van het examen oude stijl niet hebt behaald, vervallen de al behaalde certificaten oude stijl.

Examendata Praktijkexamen 2020 Cito
– examenronde voorjaar 2020:

  • Uiterste inschrijfdatum Praktijkexamen: 1 mei 2020.
  • Opdracht voor Uitwerken financieel memo (Praktijkexamen) wordt verstuurd op 7 mei 2020.
  • Inleveren van de Uitwerking financieel memo uiterlijk 28 mei 2020.
  • Praktijkexamen: 11 juni 2020.

– examenronde najaar 2020:

  • Uiterste inschrijfdatum Praktijkexamen: 7 oktober 2020
  • Opdracht voor Uitwerken financieel memo (Praktijkexamen) wordt verstuurd op 14 oktober 2020.
  • Inleveren van de Uitwerking financieel memo uiterlijk 4 november 2020.
  • Praktijkexamen: 18 november 2020.

Voorbeeldexamens
Klik hier voor een aantal voorbeeld multiple-choice examenvragen. Deze zijn ook terug te vinden op de website van Cito.

Verkorte leerlijn
Bent u Erkend Financieel Adviseur en staat u ingeschreven bij de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH)? Dan kunt u gebruik maken van een versnelde route naar het diploma tot financieel planner.

U kunt zich bij Cito aanmelden voor dit verkorte traject als:

  • Er bij een geaccrediteerde opleider een verkorte of volledige vaardigheidstraining is gevolgd.
  • U het certificaat Erkend Financieel Adviseur kunt aantonen bij Cito.

Geaccrediteerde opleidingsinstituten voor de verkorte vaardigheidstraining:

Meer weten? 
Veelgestelde vragen examen oude stijl
Documenten FFP-examen oude stijl