Actualiteit

Gevraagd: pensioenadvies als secundaire arbeidsvoorwaarde – Vijf op de zes werknemers vindt pensioen ingewikkeld

Persbericht: Amsterdam, 2 oktober. Het voorlopige pensioenakkoord zorgt voor onrust onder werknemers, zo blijkt uit een onderzoek van FFP, uitgevoerd door Nibud, onder meer dan 1,000 werknemers van 25 jaar tot AOW-leeftijd. De helft van de werknemers maakt zich zorgen over hun financiële situatie na pensionering maar slechts 14% heeft zich naar aanleiding van het pensioenakkoord daarin verdiept. Pensioenen vindt de overgrote meerderheid namelijk ingewikkeld. Voor gratis periodiek pensioenadvies via de werkgever zou dan ook het merendeel van de werknemers open staan. Dat schept kansen voor werkgevers, vindt FFP.

Heb ik straks nog pensioen?

Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Er is een pensioenakkoord, maar wat betekent dit? Wanneer gaat uw pensioen in? Hoe hoog is het? Kunt u gekort worden in uw pensioen, met andere woorden: kan uw pensioen verlaagd worden als het een beetje tegenzit? En, het allerbelangrijkste: wat kunt u het beste doen om uw pensioen ook echt een pensioen te laten worden? Wat kunt u het beste doen om niet straks voor verrassingen te komen te staan als het te laat is?

Wijziging ECB-beleid, wat betekent dit voor u?

Het is geen geheim dat de rente steeds verder daalt. Dit komt onder andere door het beleid dat de ECB (Europese Centrale Bank) hanteert. Dit heeft positieve gevolgen voor onder andere de hypotheekrente, maar heeft een negatief effect op ons pensioen. Deze week werd dit maar al te duidelijk, toen de president Klaas Knot van DNB (De Nederlandsche Bank) een reactie gaf op het beleid van de ECB.

Uw eigen woning, wat gaat er veranderen?

Hoe zit het met de aftrekposten voor de eigen woning? Wat zijn de plannen van het kabinet? Krijgen we minder belasting terug in 2020 en volgende jaren?

Voorkom de klassieke fouten bij een scheiding

Een echtscheiding brengt het huwelijk terug tot een zakelijke transactie. In plaats van een gezamenlijke toekomst heeft ieder nu weer een eigen doel, ook financieel. Dat levert nieuwe kansen op, maar kan tussen ex-partners ook voor grote ruzies over geldzaken zorgen. Gemiddeld scheiden jaarlijks tussen de 30.000 en 35.000 stellen. Daarnaast gaan in diezelfde periode zo’n 70.000 samenwoners uit elkaar.

Vakantie voorbij, scheiden maar

Het is geen geheim: het aantal scheidingen na de zomervakantie (en trouwens ook na de Kerst) ligt hoger dan normaal. Dat is niet zo gek, want spanningen komen nu eenmaal meer aan het licht als je langer dan normaal op elkaars lip zit. En op vakantie zien partners elkaar vaak doorlopend.

Budgetteren is niet saai, maar spannend!

Ze zeggen wel eens dat je je geld maar één keer kunt uitgeven. Een cliché, maar wel heel waar. Door met een stofkam door uw uitgaven heen te gaan kunt u veel geld besparen zonder dat het van invloed is op uw levenskwaliteit.

Wat zijn de gevolgen van de lage rente voor u?

De rente is laag en kan nog altijd lager. Betalen we straks voor ons spaargeld? Dienen we ons zorgen te maken over ons pensioen? Moeten we zelf in actie komen? Kunnen we zelf in actie komen?

Wat betekent een ‘fijn leven’ voor jou?

Wat betekent 'live well' oftewel 'een fijn leven' voor jou? Waarvoor ga jij zaken plannen? Daar zijn wij erg benieuwd naar, dus we dagen je uit! Neem een korte video van maximaal 30 seconden op en geef hierin kort aan wat deze vragen voor jou persoonlijk betekenen. Stuur dit uiterlijk 30 augustus 2019 in.
Wellicht win jij $1000!

Wat betekent het pensioenakkoord voor u?

Inmiddels twee maanden terug is het nieuwe pensioenstelsel akkoord bevonden. Voordat de discussie hierover na de vakantieperiode weer in alle hevigheid losbarst, hierbij de belangrijkste wijzigingen uit het pensioenakkoord nog een keer opgesomd. Wat betekenen de voorgenomen pensioenwijzigingen voor u?

Blogs