Tweede huis in het buitenland

Een droomhuis, maar hoe zit het met hypotheek en belastingen?
Een tweede huis in het buitenland kopen – het is mooi als die droom werkelijkheid wordt. Maar het is wel een droom die speciale aandacht vraagt. Want voor een tweede huis in het buitenland gelden andere financiële en fiscale regels dan voor uw eerste huis.

 

Krijgt u zomaar een hypotheek voor uw tweede huis in het buitenland?
Niet elke bank staat te springen om u een hypotheek te verstrekken voor een tweede huis in het buitenland. De banken die u wel geld willen lenen, stellen daar heel eigen voorwaarden aan. Vanwege het hogere risico – of althans een risico dat moeilijker is in te schatten – rekenen ze vaak een hogere rente. Ook kunt u meestal tot slechts 80% van de koopprijs lenen. Verder staat een looptijd van 30 jaar niet altijd vast.

Laat in uw (voorlopig) koopcontract dan ook altijd een ontbindende voorwaarde opnemen, voor als u de financiering niet rond krijgt. Let ook op wat de bijkomende kosten zijn. Die kunnen in het buitenland heel anders uitvallen dan in Nederland.

Het beste resultaat boekt u waarschijnlijk bij een bank met veel vermogende klanten. Zulke banken hebben ervaring met klanten met een tweede huis in het buitenland en kunnen op grond daarvan vaak een interessante aanbieding doen.

 

Kunt u de overwaarde op uw eerste huis gebruiken?
De overwaarde op uw eerste huis kan interessant zijn voor de financiering van uw tweede huis in het buitenland. In dat geval is het vaak nuttig om de tweede hypotheek bij de geldverstrekker af te sluiten waarbij u ook uw eerste hypotheek hebt lopen. Uw eigen bank weegt uw eerste woning vaak gunstiger mee, zodat u uw overwaarde beter kunt benutten. Ook hebt u minder kans op een (hoge) opslag op de rente.

 

Kunt u de rente op uw tweede hypotheek ook van uw inkomen voor de belasting aftrekken?
Een tweede hypotheek voor een huis in het buitenland is nooit fiscaal aftrekbaar. In plaats daarvan beschouwt de fiscus uw huis in het buitenland als een deel van uw vermogen. Het huis zelf, maar ook de lening ervoor, vallen om die reden in box 3.

In het land waar uw huis staat, betaalt u uiteraard de gebruikelijke heffingen voor huiseigenaren en ook de lokale belastingen die van toepassing zijn. Maar soms zult u daar ook inkomstenbelasting moeten betalen. Om te voorkomen dat u twee keer dezelfde belasting betaalt, heeft Nederland belastingverdragen gesloten met diverse landen. De inhoud van deze verdragen kan per land wel sterk verschillen. Laat u hierover vooraf goed voorlichten.

 

Wilt u uw huis in het buitenland verhuren?
Bent u van plan uw tweede huis in het buitenland te verhuren, bijvoorbeeld voor de periode dat u er zelf niet woont? Dan kan het zijn dat het land u voor de inkomsten aanslaat. Ook kunt u btw-plichtig worden.

 

De juiste keuzes
Het kopen van een tweede huis in het buitenland is een complex proces. In de berekening van het beste scenario spelen tal van factoren mee. In het geval van dubbele belasting verschillen de belastingverdragen bovendien per land. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.