Welke hypotheek?

Uw keuzes in hypotheekvormen
Hypotheken zijn er in vele soorten en maten, maar in de basis is het altijd een lening die u met rente moet aflossen. Als u nu een nieuwe hypotheek afsluit, hebt u echter niet veel keus meer. Dat wil zeggen, als u wilt profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Die is sinds 2013 alleen nog mogelijk voor een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek. In beide hypotheken lost u uw eigenwoningschuld binnen de looptijd helemaal af.

 

Lineair of annuïtair?
Een annuïtaire lening lost u af door elke maand hetzelfde bedrag te betalen. In het begin bestaat dat bedrag vooral uit rente, tegen het einde vooral uit aflossing. Bij een lineaire hypotheek betaalt u elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Daar komt de rente dan nog bovenop. In het begin betaalt u per maand dus méér dan aan het eind van de looptijd.

 

Lage of hogere maandlasten?
Veel mensen kijken vooral naar de maandlasten als ze een hypotheek kiezen. Lagere maandlasten klinken aantrekkelijk, maar die brengen in de regel wel minder zekerheid met zich mee. Kunt u goed omgaan met zulke onzekerheid?

 

En als u een bestaande hypotheek wilt wijzigen?
De veranderingen van 2013 gaan niet op als u vóór die tijd al een hypotheek had afgesloten. Dan geldt voor u een overgangsrecht, waarin u gebruik mag blijven maken van uw huidige leningvorm, ook als die anders is dan een lineaire of annuïtaire hypotheek.

Volgens dit overgangsrecht mag u uw hypotheek ook oversluiten naar een andere aanbieder. Bij de koop van een nieuw huis geldt wel de bijleenregeling.

Met de huidige lage rente kan het bijvoorbeeld interessant zijn om een (deels) aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een hypotheek waarin u wel alles aflost. Dan houdt u aan het einde van de rit geen restschuld over. Oversluiten of vervroegd aflossen gaan vaak wel met boeterente gepaard. Houd daarmee rekening in uw afweging.

 

De juiste keuzes
De keuze voor de juiste hypotheek hangt af van uw vermogenssituatie en het besteedbare inkomen dat u wilt overhouden. Maar er spelen ook persoonlijke vragen mee. Hoe kunt u omgaan met onzekerheid? Wat is uw houding ten opzichte van schulden? Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.