Restschuld

Wat kunt u doen bij een restschuld op uw hypotheek?
U hebt een restschuld op uw hypotheek als u bij verkoop van uw huis of aan het eind van de looptijd niet uw hele hypotheek kunt aflossen. In het eerste geval kan de restschuld ontstaan omdat de huizenprijzen intussen zijn gedaald. In het tweede geval is een aflossingsvrije lening (of een aflossingsvrij deel) vaak verantwoordelijk voor de restschuld. Het kan ook zijn dat het rendement van uw beleggingshypotheek tegenvalt.

Als u een restschuld wilt aflossen, hebt u diverse mogelijkheden. U kunt uw spaargeld of ander vermogen gebruiken – misschien hebt u daar met een aflossingsvrije hypotheek zelfs al rekening mee gehouden. Anders kunt u een betalingsregeling overeenkomen met de hypotheekverstrekker. En als u wilt verhuizen, is het misschien nuttiger om die plannen uit te stellen totdat u meer hebt afgelost of totdat de prijs van uw huis is gestegen.

 

En als u een hypotheek met NHG hebt?
Met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) bent u in principe verzekerd tegen restschuld. De schuld wordt dan onder voorwaarden kwijtgescholden. Als u gaat verhuizen, behoort het tot de mogelijkheden om de restschuld mee te financieren in uw nieuwe NHG-hypotheek. Uw huidige hypotheek moet dan ook al een hypotheek met NHG zijn. Bovendien mag de totale hypotheeksom inclusief restschuld niet hoger zijn dan de NHG-norm. Die is nu ruim € 230.000.

 

Treft u tijdig maatregelen?
Als u een restschuld ziet aankomen, is het altijd verstandig om tijdig maatregelen te nemen. U kunt dan nog extra aflossen of op een andere manier geld opzijzetten. Een overheidsmaatregel die tijdelijk helpt bij het omgaan met restschuld, komt binnenkort te vervallen. Als u uw huis heeft verkocht voor 1 januari 2018, zijn de rentekosten over uw restschuld nog 15 jaar aftrekbaar. Daarna is deze regeling afgeschaft.

 

De juiste keuzes
Bij een (verwachte) restschuld is tijdig maatregelen treffen geen overbodige luxe, zeker nu de aftrekbaarheid van rentekosten komt te vervallen. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.