Rentemiddeling

Wanneer kan rente middelen interessant zijn voor u?
Betaalt u nu een hoge hypotheekrente en zit u nog voor meer jaren vast aan een rentevastperiode? Dan is oversluiten naar een lagere rente een oplossing. Daar staat tegenover dat de boeterente mogelijk te hoog voor u is om in één keer af te rekenen. In dat geval kan rente middelen een interessant alternatief zijn.

 

Wat is rentemiddeling?
Rente middelen is eigenlijk een manier van gespreid betalen van uw boeterente. In plaats van in één keer het bedrag van uw boeterente op te hoesten, betaalt u tijdens de nieuwe rentevastperiode elke maand een opslag over uw lagere rente.

 

Hoe werkt rentemiddeling?
Rentemiddeling is alleen mogelijk binnen een bestaand hypotheekcontract. Sinds het middelen van rente is toegestaan, bieden hypotheekverstrekkers elk hun eigen vorm van rentemiddeling aan. Toch kunnen we grofweg twee manieren onderscheiden: zuivere rentemiddeling en de uitsmeermethode.

 

  • Zuivere rentemiddeling

Stel dat u nu 5% rente zou betalen, maar nog vier jaar aan uw rentevastperiode vastzit, terwijl u nu maar 2,5% rente zou betalen voor een rentevaste periode van tien jaar. Dan berekent de bank voor de opslagrente een gewogen gemiddelde: (4 jaar x 5% + 6 jaar x 2,5%) / 10 =  (20% + 15%) / 10 = 3,5%. U betaalt dan tien jaar lang niet 2,5%, maar 3,5% rente, in plaats van in één keer de boeterente te betalen.

 

  • Uitsmeermethode

Bij de uitsmeermethode kijkt de geldverstrekker naar de rente die hij de komende vier jaar misloopt. Dat is in feite het verschil tussen de huidige vierjaarsrente en de 5% die u nog vier jaar lang zou betalen. Als die vierjaarsrente 2% betaalt, mist de bank vier jaar lang 3%, dus in totaal 12%. Die 12% wordt vervolgens uitgesmeerd over de nieuwe rentevastperiode van tien jaar. Uw opslag bedraagt dan 1,2% per jaar. Volgens de uitsmeermethode betaalt u dan tien jaar lang geen 2,5%, maar 3,7% rente.

 

De juiste keuzes
Is uw hypotheekrente veel hoger dan de huidige rente en duurt uw rentevastperiode nog jaren? Dan kan rente middelen interessant voor u zijn. Maar als u de boeterente in één keer kunt betalen, is dat vaak financieel aantrekkelijker. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.