Provisieverbod

Bent duurder of juist goedkoper uit door het provisieverbod?
Sinds 2013 mogen hypotheekverstrekkers geen provisie meer betalen aan financieel adviseurs. Dat betekent dat u nu een aparte rekening krijgt voor financieel advies rondom uw hypotheek. Dat geldt voor zelfstandig adviseurs, maar ook voor adviseurs die werken voor een bank of verzekeringsmaatschappij.

 

Bent u door het provisieverbod duurder uit?
Het provisieverbod maakt uw hypotheek niet opeens duurder. Vroeger betaalden hypotheekverstrekkers aan adviseurs een provisiebedrag voor elke verkochte hypotheek, maar die kosten verrekenden ze vervolgens in hun hypotheek. Zo betaalde u uiteindelijk de kosten toch zelf, zij het indirect.

 

Gaat u goedkoper uit zijn door het provisieverbod?
Het provisieverbod heeft de kosten voor advies transparanter gemaakt. Daardoor kunt u adviseurs én hypotheekproducten beter vergelijken. Vaak bent u voor beide nu goedkoper uit. De concurrentie op de hypotheekmarkt en de adviesmarkt is door de extra transparantie flink toegenomen, wat zijn weerslag heeft op de tarieven.

Om u een idee te geven: doorgaans ontving een adviseur 1% provisie over de hypotheeksom. Voor een hypotheek van € 300.000 was dat dus een provisie van € 3000. Daar kwam de provisie voor een aan de hypotheek gekoppelde kapitaalverzekering vaak nog bij. De huidige prijzen voor hypotheekadvies liggen tussen € 1500 en € 3000. Vaak is het eerste gesprek gratis. In veel gevallen bent u nu dus voordeliger uit.

In het kennismakingsgesprek legt de adviseur uit welke diensten hij verricht en wat hij daarvoor rekent. De diensten staan beschreven in een dienstverleningsdocument dat u na het gesprek krijgt overhandigd. Daarna tekent u al dan niet een adviesovereenkomst met de adviseur. Let op: u betaalt een adviseur per uur. U krijgt dus een factuur voor de dienstverlening, ook als u de geadviseerde hypotheek niet afsluit.

 

Is voor uw huidige hypotheek al provisie betaald?
Als het advies voor uw huidige hypotheek via een provisieregeling is betaald, krijgt u niet meteen overal een factuur voor. In die provisie was ook toekomstige dienstverlening inbegrepen, zoals het doorvoeren van administratieve wijzigingen of het adviseren bij wijzigingen in het hypotheekproduct of wet- en regelgeving.
Maar als u uw hypotheek echt wilt oversluiten of omzetten, kan het zijn dat uw adviseur u hiervoor toch apart een rekening stuurt. Maak daarom vooraf goede afspraken met uw adviseur als u nadenkt over het wijzigen of openbreken van uw hypotheek.

 

De juiste keuzes
Een hypotheek kiezen is een belangrijke financiële beslissing, die invloed heeft op uw totale financiële huishouding, nu en in de verdere toekomst. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.