NHG

Is de Nationale Hypotheekgarantie interessant voor u?
Wilt u voor de aankoop van een huis niet meer lenen dan ongeveer € 230.000? Dan kunt u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afsluiten. U krijgt dan korting op de hypotheekrente die u moet betalen.

 

Wat levert een hypotheek met NHG op?
Als u Nationale Hypotheekgarantie voor uw hypotheek wilt, betaalt u eenmalig een percentage van het hypotheekbedrag. Daar staat tegenover dat u bent verzekerd tegen een restschuld – vandaar de naam hypotheekgarantie. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden, die sinds 2014 zijn aangescherpt.

 

Is er een keerzijde verbonden aan de nieuwe NHG-regels?
De nieuwe regels gaan ook op als u al eerder een hypotheek met NHG hebt afgesloten. Ze kunnen een risico vormen als u gaat scheiden. Als u over onvoldoende inkomen beschikt, kunt u mogelijk in een situatie terechtkomen waarin u in uw huis moet blijven wonen, maar wel tegen een te hoge hypotheek aankijkt. Laat u daarom goed voorlichten als u bang bent dat u straks uw hypotheek met NHG niet meer kunt betalen.

 

De juiste keuzes
Een hypotheek met NHG kan interessant zijn vanwege de korting op de hypotheekrente en de verzekering tegen restschuld. U kunt nu meer lenen, maar bij bijvoorbeeld scheiding kunt u toch in een lastig parket raken. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.