Hypotheekrenteaftrek

Welke beperkingen zijn er inmiddels aan de hypotheekrenteaftrek?
Hypotheekrenteaftrek – het is een woord dat alleen in het Nederlandse woordenboek voorkomt. De Europese Unie ziet deze typisch Nederlandse belastingfaciliteit voor de huizenbezitter liever vandaag dan morgen verdwijnen. Toch zal het nog wel even duren voordat hij helemaal het veld ruimt.

 

Welke regels gelden er voor nieuwe hypotheken?
De hypotheekrenteaftrek is inmiddels wel aan allerlei reels gebonden. Dat geldt zeker voor nieuwe hypotheken. Sinds 2013 kunt u alleen nog de rente aftrekken voor een lineaire of annuïteitenhypotheek. Dat zijn de hypotheken waarvoor u uw schuld tijdens de looptijd volledig aflost. Bovendien begint u vanaf de eerste dag met aflossen. Voor oudere hypotheken maakt de hypotheekvorm voor de aftrekbaarheid niet uit.

 

Wat is er veranderd voor bestaande hypotheken?
Toch bestaan er inmiddels ook voor bestaande hypotheken beperkingen aan de hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2014 wordt voor nieuwe én bestaande hypotheken het maximale tarief verlaagd waartegen u de rente kunt aftrekken. Dat gaat in stappen van een half procent per jaar. In 2017 kunt u maximaal 50% aftrekken, in 2028 moet dat 38% zijn. Het hoogste belastingtarief is circa 52%, dus u profiteert niet langer maximaal van de aftrekmogelijkheid.

 

En als u overstapt of oversluit?
Hebt u vóór 2013 een hypotheek afgesloten? Dan mag u wel de hypotheek oversluiten of overstappen naar een andere hypotheekverstrekker, ook als het niet om een lineaire of annuïtaire hypotheek gaat. De hypotheekrenteaftrek blijft dan gewoon voor u bestaan. Verhoogt u tegelijkertijd het hypotheekbedrag? Dan gelden de beperkende regels wél voor het extra deel, tenzij u dat deel lineair of annuïtair aflost.

 

De juiste keuzes
Zoals het er nu naar uitziet, wordt de hypotheekrenteaftrek langzaam uitgefaseerd uit ons belastingstelsel. Daar is op allerlei manieren rekening mee te houden of op in te spelen. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.