Hypotheek vervroegd aflossen

Wanneer is vervroegd aflossen interessant voor u?
Vrijwillig vervroegd aflossen van de hypotheek is door de extreem lage spaarrente van nu weer helemaal in beeld. Is vervroegd aflossen ook interessant voor u?

 

Waarmee kunt u vervroegd aflossen?
Mensen gebruiken soms extraatjes als vakantiegeld of de eindejaarsuitkering om vervroegd te kunnen aflossen. Anderen zetten spaargeld of ander vrij vermogen in of krijgen een schenking van hun ouders.

 

Wat levert vervroegd aflossen op?
Het grootste voordeel van vervroegd aflossen is ongetwijfeld dat uw hypotheekschuld kleiner wordt en uw maandlasten omlaaggaan. Door de lage spaarrente – en de vermogensrendementsheffing die u desondanks over uw vermogen krijgt opgelegd – is het bovendien voordeliger om minder hypotheekrente te betalen dan om spaarrente te ontvangen.

Daarnaast voorkomt u wellicht dat u problemen krijgt met uw hypotheekverstrekker. Het is de verwachting dat banken en verzekeraars vooral bij aflossingsvrije hypotheken juist van u gaan vragen om vervroegd af te lossen. Hetzelfde kan gaan spelen als u wilt verhuizen. Ook is het mogelijk dat de overheid op termijn vervroegd aflossen fiscaal gaat stimuleren.

 

Wat kost vervroegd aflossen?
Een lagere hypotheekschuld betekent wel een lagere belastingaftrek in box 1. U betaalt immers ook minder hypotheekrente. Dat hoeft niet altijd nadelig te zijn, want zoals gezegd levert uw spaargeld nu ook weinig op.
Daarnaast kost vervroegd aflossen boven het boetevrije maximum van meestal 10% van de hypotheeksom u doorgaans een boeterente. Omdat veel geldverstrekkers – zeker voor bepaalde hypotheekvormen – niet onwelwillend staan tegenover vervroegd aflossen, bieden zij inmiddels meer mogelijkheden voor boetevrij aflossen. Vaak kunt u ook in onderhandeling met de bank over het boetepercentage.

 

Wanneer is vervroegd aflossen echt niet handig?
Soms is vervroegd aflossen echt minder verstandig en kan het zelfs risico’s met zich meebrengen. Zo’n moment kan zijn als u uw hypotheek voor een groot deel aflost met al uw vrije vermogen, terwijl uw pensioen niet ver weg is. Uw woonlasten zijn dan een flink stuk lager, maar al uw geld zit in de stenen. Ook profiteert u nauwelijks meer van de hypotheekrenteaftrek. Als de hoogte van uw pensioen dan tegenvalt, kunt u weleens worden gedwongen om uw huis te verkopen, om zo uw inkomen aan te vullen.

 

De juiste keuzes
Vervroegd aflossen kan met de huidige lage spaarrente een interessante manier zijn om uw maandlasten te verlagen. Maar hoeveel eigen vermogen zet u daarvoor in? Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.