Hypotheek oversluiten of omzetten

Is het ook voor u zinvol om uw hypotheekcontract open te breken?
De rente is historisch laag. Dan komt bij veel huiseigenaren vanzelf de vraag op: moeten we de hypotheek oversluiten? Of misschien moeten we de hypotheek wel naar een andere vorm van hypotheek overzetten. Of dat zinvol is, hangt van vele factoren af.

 

Wanneer is oversluiten of overzetten interessant?
Het openbreken van een duur contract als een hypotheek is geen beslissing die u overhaast neemt. Oversluiten of omzetten kan op de middellange termijn zeer interessant zijn, bijvoorbeeld als u voorziet dat u aan het eind van de looptijd met een restschuld komt te zitten. Het kan tegelijk betekenen dat u op korte termijn krap komt te zitten. Niet iedereen heeft dat ervoor over.

Een nadere bestudering van uw hypotheek kan ook nuttig zijn als er onlangs iets aan uw persoonlijke situatie is veranderd. Denk aan een andere baan of (de kans op) werkloosheid. Dat kan een effect hebben op hoe zwaar uw woonlasten voor u gaan wegen. Oversluiten kan dan in sommige gevallen interessant worden.

 

Welke overwegingen maakt u voor oversluiten?
Bij oversluiten is het van belang dat u zichzelf de volgende vragen stelt:

  • hoeveel minder gaat u per maand betalen?
  • hoe hoog is de boeterente die u moet betalen?
  • hoe hoog zijn de advies- en notariskosten?
  • hoeveel geld hebt u tot uw beschikking om in uw hypotheek te investeren?

Ook een langere terugverdientijd kan nog interessant zijn, bijvoorbeeld als u nu een hoge rente betaalt en de rente voor de nieuwe hypotheek voor langere tijd kunt vastzetten.

 

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?
U houdt altijd recht op uw hypotheekrenteaftrek. Daarbij maakt het niet uit of u de nieuwe hypotheek bij uw bestaande bank of verzekeraar afsluit of bij een andere hypotheekverstrekker. Dat is ook het geval als u geen lineaire of annuïteitenhypotheek hebt, zolang die maar vóór 2013 is afgesloten.

 

En als u de hypotheek wilt overzetten naar een andere hypotheekvorm?
Behalve oversluiten kunt u ook kiezen voor een andere hypotheekvorm, bijvoorbeeld als u meer wilt aflossen. Die vraag is vooral interessant voor hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten en geen lineaire of annuïteitenhypotheek zijn, maar ook dat vergt nader onderzoek.

 

De juiste keuzes
Zeker als u al wat langer geleden uw hypotheek hebt afgesloten, weet u misschien niet meer hoe die precies in elkaar steekt. Een deskundige die uw hypotheek tegen het licht houdt is dan geen overbodige luxe, vooral als het gaat om een belangrijk besluit als oversluiten of omzetten van de hypotheek. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.