Eigen huis en bv

Hoe regelt u als directeur-grootaandeelhouder uw hypotheek?
Eigen huis en bv – ze kunnen voor u als dga een interessant duo vormen. Want als directeur-grootaandeelhouder in een bv hebt u meer manieren tot uw beschikking om een hypotheek te regelen dan iemand met een arbeidscontract. Als uw bv kapitaalkrachtig genoeg is, kunt u zelfs uw eigen hypotheekverstrekker worden.

 

Een hypotheek uit bv
Door uw hypotheek bij uw eigen bv af te sluiten, profiteert u net als iedereen met een hypotheek van de hypotheekrenteaftrek. Daar staat wel iets tegenover: uw bv wordt belast over de rentewinst uit de lening.

 

Uw bv het huis laten kopen en aan u verhuren
U kunt uw huis ook huren van uw bv. De kosten aan uw huis kunt u dan van de bedrijfswinst aftrekken. De fiscus slaat uw bv dan wel aan voor de waardevermeerdering van het huis. Tot slot betaalt het bedrijf natuurlijk onroerendezaakbelasting aan de gemeente.

 

Let op: ook een hypotheek uit bv moet u ooit terugbetalen!
Elke lening moet ooit een keer worden terugbetaald. Dat geldt ook voor uw hypotheek uit bv: dat is tenslotte een lening van uw bedrijf aan u privé. Dat kan een probleem worden als u uw bedrijf wilt verkopen (of moet opdoeken) en er staat privé geen kapitaal tegenover de hypotheek. Bij faillissement kan u bovendien onbehoorlijk bestuur worden verweten als u uit de bv uw hypotheek heeft gefinancierd.

Daarom kan het in sommige gevallen verstandiger zijn om een hoger inkomen uit uw bv te onttrekken en de hypotheeklening privé aan te gaan. De beste keuze – hypotheek uit bv of juist privé – hangt helemaal af van uw zakelijke en privésituatie.

 

De juiste keuzes
en hypotheek vanuit uw bv financieren kan aantrekkelijk zijn, maar elke keuze heeft een keerzijde. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.