Familie-spaargeld-bv

Een interessant alternatief voor sparen of beleggen
Hebt u een vermogen dat u niet wilt beleggen? Dan is in tijden van lage rente een spaargeld-bv een interessant alternatief. Ook uw kinderen kunt u daarin laten delen. Dan ontstaat er een familie-spaargeld-bv.

 

Hoe werkt een familie-spaargeld-bv?
Bij de start van de bv is er nog geen sprake van winst. Er is dus ook geen aanmerkelijk belang waarover de fiscus inkomstenbelasting heft. Daarom is het verstandig om de kinderen meteen na oprichting te laten deelnemen in de bv.

Let op: als u de aandelen schenkt, betalen uw kinderen schenkbelasting over de waarde ervan, met aftrek van de schenkingsvrijstelling. Verkoopt u de aandelen via een achtergestelde lening, dan moeten zij u jaarlijks rente betalen. Die kunt u wel weer aan hen terugschenken.

 

Hoe houdt u zeggenschap over de familie-spaargeld-bv?
Via een stichting administratiekantoor – waarvan u zelf de bestuurder wordt – kunt u de aandelen certificeren. Zo houdt u zeggenschap over het vermogen. Ook uw kinderen kunnen (op termijn) deel uitmaken van het bestuur.

 

Hoe keert u uit de familie-spaargeld-bv uit?
Geld uit de familie-spaargeld-bv halen kan door middel van dividend of het terugbetalen van gestort kapitaal. Over dividend betaalt u aanmerkelijkbelangheffing, in het tweede geval kan het mogelijk onbelast. Het kan dan wel nodig zijn om de statuten aan te passen.

 

De juiste keuzes
Een spaargeld-bv kan een interessant alternatief zijn. Ook voor u? Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.