Lenen

Wanneer is lenen interessant?
Lenen is het tegenovergestelde van sparen. U koopt geld in dat u te weinig hebt, in plaats van dat u geld opzij zet dat u over hebt. Is lenen interessant geworden nu de rente zo laag is?

 

Is uw lening aftrekbaar?
Ooit kon u als particulier de rente van elke lening aftrekken. Dat is allang niet meer zo. Alleen de rente van de lening voor uw huis (de hypotheek) en eventueel voor de verbetering van uw huis kunt u tegenwoordig nog van de belasting aftrekken. Schulden zijn daardoor veel duurder geworden. In het algemeen kunnen we dus stellen: een lening is alleen nog maar interessant voor het kopen van een huis. Los daarvan is het maar de vraag hoe lang de hypotheekrenteaftrek nog standhoudt.

 

Welke grenzen zijn er aan de hypotheekrenteaftrek?
Aan de hypotheekrenteaftrek worden inmiddels steeds meer beperkingen opgelegd. De rente over de lening is nu maximaal 30 jaar aftrekbaar. Dat is iets om rekening mee te houden als u tussentijds verhuist naar een duurdere woning. Uw hypotheek is hoger geworden, maar de rente is voor een deel minder lang aftrekbaar.

Voor hypotheken die ná 2013 zijn afgesloten, is bovendien alleen de rente aftrekbaar als het gaat om een lineaire of annuïteitenhypotheek. Bij hypotheken moet u de lening binnen 30 jaar aflossen.
Verder is intussen de bijleenregeling in het leven geroepen. Die geldt voor iedereen die een huis met winst verkoopt en een ander huis terugkoopt. De fiscus gaat er dan van uit dat u de overwaarde volledig besteedt aan de aankoop van het nieuwe huis. Als u toch een lening afsluit voor de totale koopprijs, dan is niet alle hypotheekrente aftrekbaar. De bijleenregeling gaat ook op als u uw woning na een scheiding hebt verkocht en binnen drie jaar een andere woning koopt.

Scheiden kan nog meer negatieve gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. Toen u nog was getrouwd of samenwoonde, was u fiscaal partner van elkaar. Daardoor mocht u onderling schuiven met uw inkomsten en uitgaven. Een hypotheek kon u op die manier aftrekbaar maken van het hoogste inkomen. Na een scheiding kunt u echter in een lager belastingtarief vallen.

Win ook goed advies in als u gaat samenwonen in een nieuwe koopwoning of in de koopwoning van een van u beiden. Het tijdstip van samenwonen kan bepalend zijn voor de optimale hoogte van uw hypotheekrenteaftrek.

 

De juiste keuzes
Eigenlijk is sparen of beleggen in de meeste gevallen beter en financieel interessanter dan lenen. Maar een lening kan een keer nodig zijn. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.