Pensioen en vermogen

Hoe kunt u uw vermogen inzetten voor uw pensioen?

Uw oudedagsvoorziening bestaat meestal uit uw AOW-uitkering, uw pensioen en wat u verder zelf nog bij elkaar spaart. Maar er zijn nog andere vormen van vermogen die een bijdrage kunnen leveren aan uw pensioen.

Ook uw huis is vermogen

Vermogen staat voor velen gelijk aan wat er op uw bankrekening staat en wat u aan aandelen en effecten in portefeuille hebt. Dat vermogen is zeker fijn voor uw oude dag, maar vergeet niet dat uw huis in feite vermogen in steen is. Ook al heeft de huizenmarkt de afgelopen tijd enkele dips gekend, uw huis zal tijdens de looptijd van de hypotheek meestal aan waarde winnen – ook zo bouwt u vermogen op. En zodra u uw hypotheek aflost, gaan uw maandlasten omlaag en hebt u elke maand meer te besteden.

Ook uw bedrijf is vermogen

Voor directeur-grootaandeelhouders van een bv bestaat nog een extra mogelijkheid om privévermogen op te bouwen: door dividend aan uzelf uit te keren. Dit geld kunt u met rente opzij zetten voor later of u kunt het gaan beleggen. Ook uw bedrijf zelf is vermogen: de stille reserve kan immers zakelijke goodwill vormen.

Extra vermogen opbouwen

U kunt voor uw pensioen altijd extra vermogen opbouwen door zelf te sparen of door een kapitaalverzekering af te sluiten. Dit valt dan  in box 3 van uw belastingaangifte. Ook het pensioen dat u via de pensioenregeling van uw werkgever opbouwt, is in feite vermogen voor straks. Als deze regeling ook in een nabestaandenpensioen voorziet, bouwt u bovendien vermogen voor uw partner op.

De juiste

Uw oudedagsvoorziening hoeft niet op te houden bij uw AOW en uw pensioen. Misschien bent u wel rijker dan u denkt! Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.