Ondernemer en AOW

Wat is het effect van de latere ingangsdatum van de AOW?
Bij ondernemers maakt de AOW net zozeer deel uit van het totale inkomensplaatje voor later als voor ieder ander. En dat betekent dat de steeds latere ingangsdatum van de AOW ook u als ondernemer parten speelt. Het betekent meestal langer doorwerken of extra sparen. Ook kunt u minder gebruikmaken van allerlei fiscale regelingen.

 

Wat zijn de fiscale gevolgen voor zzp’ers en ondernemers in een vof?
Als zzp’er of ondernemer met een vof kunt u gebruikmaken van de Oudedagsreserve. Maar let op: het maximale opbouwpercentage van de oudedagsreserve gaat omlaag. Sparen voor uw pensioen met een lijfrente of bankspaarproduct is fiscaal eveneens minder aantrekkelijk geworden: de jaarruimte wordt sinds 2013 beperkt.

 

Wat zijn de fiscale gevolgen voor ondernemers met een bv?
Bouwt u als directeur-grootaandeelhouder samen met uw werknemers pensioen op in de pensioenregeling van het bedrijf? Dan gaan voor u dezelfde regels op als voor uw medewerkers. Het opbouwpercentage gaat omlaag, zodat u minder pensioen opbouwt. De beperking van de jaarruimte sinds 2013 geldt ook voor u als dga.

 

En hoe zit het met oude pensioenen?
Liep uw pensioen al vóór 2013? Dan geldt er een overgangsregeling, waarin u uw aanspraken in de periode 2013-2015 mag verminderen. Het resultaat is dat u het opgebouwde kapitaal in de uitkeringsperiode anders kunt verdelen.

 

De juiste keuzes
Ondernemer en AOW: een combinatie die relevant is geworden nu de AOW-leeftijd opschuift. Het maakt het ondernemerspensioen er alleen maar nóg ingewikkelder op. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven en uw bedrijf passen.