Sociaal leenstelsel

Hoe kunt u de studie van uw kind toch bekostigen?
De studiefinanciering heeft plaatsgemaakt voor het sociaal leenstelsel. Dat betekent dat de basisbeurs niet langer bestaat. Studenten moeten nu hun studie volledig via een lening financieren.

 

Raakt mijn kind de basisbeurs kwijt?
Studenten die onder de oude regeling recht hadden op een basisbeurs, blijven die ontvangen. Daarvoor moeten ze wel hun huidige studie blijven volgen.

 

Wat kost een studie voortaan?
Is uw kind gaan studeren in het studiejaar 2015-’16 of daarna? Dan geldt het sociaal leenstelsel. Het stelsel geldt voor zowel een bachelor- als een masteropleiding. Het ministerie van Onderwijs legt in detail uit wat de veranderingen zijn ten opzichte van de oude studiefinanciering.

In het sociaal leenstelsel bestaat de gehele financiering uit een lening. Er is geen basisbeurs meer voor thuis- of uitwonende studenten. Uitwonende studenten zijn dus elk jaar zo’n 3000 duurder uit. Wél blijft de aanvullende beurs bestaan voor studenten met ouders met een gering inkomen. Ook de OV-studentenkaart blijft in stand.

De totale studiekosten voor een gemiddelde student zijn nu zo’n €30.000. Deze schuld mag een student in een tempo aflossen die bij diens draagkracht past. De maximale aflossing is 4% van het maandinkomen, de uiterlijke aflossingstermijn is 35 jaar.

 

De juiste keuzes
Studeren kan tegenwoordig heel wat geld kosten. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij het leven van u en uw kinderen passen.