Bedrijfsoverdracht

Hoe bereidt u zich voor op het overdragen van uw bedrijf aan een ander?
U werkt hard aan het succes van uw bedrijf. Daarom staat u vast niet dagelijks stil bij wat er moet gebeuren als u straks van uw ‘ondernemerspensioen’ wilt genieten. Toch is het zaak daar tijdig over na te denken. Als u de kwestie van bedrijfsoverdracht te lang voor u uitschuift, kan dat grote financiële gevolgen hebben.

 

Wacht niet te lang!
Te lang wachten met het regelen van uw bedrijfsoverdracht kan schadelijk zijn voor de opbrengst van de verkoop. Als u pas tegen uw zestigste de mogelijkheden van bedrijfsoverdracht gaat verkennen, zult u te maken krijgen met kopers die op het vinkentouw blijven zitten. Hoe meer zij merken dat u de zaken nog niet hebt geregeld, des te lager de prijs die u kunt vragen. Een lagere opbrengst heeft rechtstreeks invloed op de manier waarop u van uw oude dag kunt genieten.

 

Overdracht in drie fasen
Een bedrijfsoverdracht verloopt altijd in drie fasen: de periodes voor, tijdens en na de overdracht. Voor het gunstigste juridische en fiscale scenario is een voorbereidingstermijn van vijf tot tien jaar geen overbodige luxe.

 

Waarmee begint een bedrijfsoverdracht?
Een bedrijfsoverdracht begint eigenlijk met het geschikt maken van het bedrijf voor verkoop. Dan bent u straks altijd klaar als er zich onverwacht een koper aandient en u die kans wilt grijpen. Dat betekent dat u het bedrijf enkele jaren eerder al moet herstructureren. Dan kunt u optimaal gebruikmaken van diverse fiscale regelingen. Ook als uw medewerkers het bedrijf willen overnemen, staat uw bedrijf al in de startblokken.

 

Wat wilt u precies overdragen?
Niet elke bedrijfsverkoop is hetzelfde. Sommige ondernemers verkopen het hele bedrijf, andere alleen de activa en passiva. U kunt de zaak direct verlaten na verkoop of het bedrijf via een earn-out overdragen. Misschien blijft u wel stille vennoot. Ook kunt u kiezen tussen verkoop in één keer of in termijnen.

 

Wat als uw kinderen uw bedrijf willen overnemen?
Veel ondernemers willen hun bedrijf graag aan hun kinderen overdragen, of aan iemand die zij vertrouwen. Dan kan het fiscaal zeer interessant zijn als zij het bedrijf als schenking of erfenis ontvangen. Over de eerste miljoen euro van de waarde van het bedrijf betalen zij dan geen belasting, voor het meerdere is een ook een deel vrijgesteld.
Er zijn wel voorwaarden verbonden aan zo’n fiscaalvriendelijke bedrijfsoverdracht. De begunstigden moeten bijvoorbeeld het bedrijf minstens vijf jaar voortzetten als ze niet alsnog met successierechten belast willen worden. Om niet te worden aangeslagen voor aanmerkelijk belang, moeten zij daarnaast minstens drie jaar in dienst van het bedrijf zijn.

 

De juiste keuzes
Met de verkoop van uw bedrijf wilt u uiteraard uw ‘ondernemerspensioen’ veiligstellen. Maar ook andere inkomstenstromen en vermogensonderdelen zoals uw eigen woning spelen mee in de financiële planning van uw tweede leven. Dat geldt ook als u uw kinderen een vliegende start wilt geven bij het overnemen van de zaak. Een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.