FinanceToGo

Hoe financieel zelfstandig ben jij als ondernemer?

Heerlijk hè, om als zzp’er je eigen boontjes te doppen. Dat moet ook, want niemand anders zorgt voor je. Dus stel dat er iets gebeurt, hoe ziet jouw financiële vangnet er dan uit? En hoe is je pensioen eigenlijk geregeld? Tijd voor twee fijne opfrissers in december: een stevige boswandeling én… inzicht in je financiële zelfstandigheid. Zo sta je er als zzp’er sterker voor.

Hieronder het derde bericht in de drieluik voor vrouwen. Lees meer en maak snel een afspraak voor een uur gratis consult met een FFP gecertificeerd financieel planner, nu of in het nieuwe jaar. Klik HIER voor een afspraak.

ZZP’er en haar financiën

Werk jij als ZZP’er? Je weet dan als geen ander dat hier veel voordelen aan zitten zoals de vrijheid om je eigen tijd in te delen en zo werk en privé goed te combineren. Het betekent ook dat je financieel geheel zelfstandig bent en er nagenoeg geen vangnetten vanuit de overheid voor je zijn. Neem de tijd om hier eens over na te denken. Samen met een financieel expert.

Langdurig ziek?

Als je wat grieperig bent zul je als zelfstandige wellicht gewoon doorwerken. Maar stel nu dat je voor langere tijd arbeidsongeschikt raakt. Het is goed je te realiseren dat je dan geen recht hebt op de WIA, de arbeidsongeschiktheidsuitkering vanuit de overheid voor werknemers. Het enige sociale vangnet dat er uiteindelijk voor je is, is de bijstand. Dit zal waarschijnlijk een stuk minder zijn dan je gewend bent en je zal eerst bijna al je eigen reserves moeten aanspreken.

Alternatief is het zelf afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Veel ZZP’ers doen dit niet vanwege de hoogte van de premie. Je hoeft echter niet je volledige inkomen te verzekeren, een deel is ook mogelijk. Ook kun je kiezen voor een langere wachttijd, dat betekent dat een uitkering na bijvoorbeeld pas een jaar ingaat. Dergelijke keuzes kunnen de premie flink verlagen.

Een potje voor de oude dag

Als ZZP’er bouw je geen pensioen op (lees ook: ‘Krijg jij wel een eerlijk deel van jullie pensioen?’).Je hebt alleen recht op de AOW uitkering vanuit de overheid. Je kunt wel zelf een pensioenopbouw ‘namaken’ door een lijfrenterekening te openen. Op deze manier bouw je op een fiscaal vriendelijke manier toch een potje voor je oude dag op. Hier kan je tussentijds niet aankomen. Omdat je geen pensioenregeling hebt, is er ook geen nabestaandenpensioen. Ofwel, als jij overlijdt is er geen voorziening voor je partner. Een mogelijke oplossing is een overlijdensrisicoverzekering. De premies hiervoor zijn relatief laag.

Werkloosheid

Tenslotte heb je als ZZP’er ook geen recht op een WW-uitkering. Je kunt immers ook niet ontslagen worden. Het is daarom wel verstandig om een buffer aan te houden voor het geval je eens een periode minder opdrachten hebt.

Wat kan een FFP gecertificeerd financieel planner voor je doen?

Een FFP’er helpt je de risico’s in kaart te brengen en zoekt naar oplossingen die bij jou en je persoonlijke situatie passen. Misschien heb je zelf wel voldoende buffers om bepaald risico’s op te vangen? Ook je relatie(vorm) is van belang. Heeft je partner een financieel probleem als jou iets overkomt of niet? En hoe financieel afhankelijk ben jij eigenlijk van je partner?
Wellicht is een gratis financieel consultuur iets voor jou? Zie eerder in dit artikel.

De vier beste voornemens voor je portemonnee Klik op bovenstaande button en mail ons voor een gratis financieel consultuur

De vier beste voornemens voor je portemonnee Klik op bovenstaande afbeelding en lees meer over de nieuwe wet voor minder partneralimentatie

De vier beste voornemens voor je portemonnee Klik op bovenstaande afbeelding en lees het artikel: ‘Krijg jij wel een eerlijk deel van jullie pensioen?’