FinanceToGo

Krijg jij wel een eerlijk deel van jullie pensioen?

Is het bij jullie thuis ‘alles eerlijk delen’? Als het gaat om pensioen, dan is dat niet zo makkelijk – zelfs niet als je getrouwd bent. En let op: als je samenwoont, heb je niet zomaar recht op de pensioenspaarpot van je partner.

Wie kan jou hierbij helpen? Trakteer jezelf in december op meer inzicht in je pensioen. Lees hieronder meer en maak deze week nog een afspraak voor een gratis consultuur met een gecertificeerd financieel planner, nu of in het nieuwe jaar. Klik HIER voor een afspraak.

Gevolgen taakverdeling thuis voor pensioen

Hebben jullie de taken thuis goed verdeeld? Wie zorgt er meer en wie verdient er meer? Steeds meer mannen nemen gelukkig zorgtaken op zich, maar over het algemeen verdienen vrouwen nog steeds minder. Op zich niks mis mee als je hier samen goede afspraken over hebt gemaakt. Maar vergeet niet dat degene die meer verdient, doorgaans ook meer pensioen opbouwt.

In de gemiddelde pensioenpot zit aardig wat geld, je moet er in de toekomst immers van gaan leven. Mocht je relatie in de toekomst ooit spaak lopen, wordt deze grote spaarpot dan verdeeld of niet?

Wat is pensioen?

Het woord 'pensioen' wordt nogal eens voor veel verschillende dingen gebruikt. Pensioen is een spaarpot voor je oude dag die je via je werkgever opbouwt, het ouderdomspensioen. Daarnaast kan er nabestaandenpensioen of partnerpensioen zijn. Deze twee termen betekenen feitelijk hetzelfde, namelijk een uitkering voor de nabestaanden als de pensioenopbouwer overlijdt.

AOW is een uitkering die iedereen die in Nederland woont van de overheid krijgt. Voor de AOW maakt het niet uit of je wel of niet gewerkt hebt. Tenslotte kun je zelf een potje voor de oude dag opbouwen via een lijfrenterekening. Met een lijfrenterekening boots je eigenlijk zelf een pensioenopbouw na, bijvoorbeeld als je zelfstandige bent en geen werkgever hebt (zie artikel ZZP’er 13 december).

Pensioen bij gehuwden

Wettelijk gezien is het zo geregeld dat jij en je partner het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen samen moeten delen. Zeker als je lang getrouwd bent kan dit om heel veel geld gaan. Gek genoeg wordt dit bij een echtscheiding nogal eens vergeten! Ook is de standaard wettelijke regeling om dit pensioen te verdelen (verevening) niet altijd passend voor jou, bijvoorbeeld als je veel in leeftijd met je partner scheelt. Laat je hier bij een scheiding goed over adviseren door een financieel planner, de gemiddelde scheidingsbegeleider blijkt hier in de praktijk namelijk onvoldoende kennis over te hebben!

Pensioen bij samenwoners

Voor samenwoners geldt de wettelijke verdeling van het ouderdomspensioen niet. Vaak hebben samenwoners elkaar wel aangemeld bij het pensioenfonds voor het partnerpensioen, maar dat is alleen een uitkering als de ander overlijdt. Op de spaarpot voor de oude dag van de ander heb je als samenwoner dus geen recht! Je kan hier in je samenlevingscontract andere afspraken over hebben gemaakt, maar bijna altijd gaan de afspraken in een samenlevingscontract om het partnerpensioen, niet over het ouderdomspensioen. Realiseer je als samenwoner dus dat ieder alleen voor zichzelf een pensioenpot voor de oude dag opbouwt.

Wat kun je doen?

Een goed begin is om eens in te loggen bij mijnpensioenoverzicht.nl. Daar staat overzichtelijk op een rijtje wat je al aan pensioen hebt opgebouwd. Daarnaast is het verstandig je juridische relatievorm eens te (laten) bekijken. Heb je huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract? En wat staat daarin? Zeker als jij degene bent die het merendeel van de zorgtaken thuis op je neemt en je partner hoofdzakelijk het geld binnenbrengt is je relatievorm zeer belangrijk. Een FFP gecertificeerd planner kan je helpen alles in kaart te brengen. Ben je zelfstandige? Lees dan vrijdag 13 december a.s. het artikel over de ZZP’er.

De vier beste voornemens voor je portemonnee Klik op bovenstaande button en mail ons voor een gratis financieel consultuur

De vier beste voornemens voor je portemonnee Klik op bovenstaande afbeelding en lees meer over de nieuwe wet voor minder partneralimentatie

De vier beste voornemens voor je portemonnee Klik op bovenstaande afbeelding en lees meer over Hoe financieel zelfstandig ben jij als ondernemer?